Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009
Δεκάδες θύματα από επίθεση κατά αμάχων σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα - in.gr
Reuters
Ακαρπες παραμένουν οι διεθνείς προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός
Γάζα
Τελευταία ενημέρωση 06/01/09 18:34
Τουλάχιστον 40 είναι τα θύματα από επίθεση κατά αμάχων που αναζήτησαν καταφύγιο σε σχολείο στη Γάζα, σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις από την έναρξη των επιχειρήσεων, την ώρα που διευρύνεται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία και τις εκατοντάδες των νεκρών.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, περίπου 40 άτομα, τα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη Τζαμπαλίγια, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης. Ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δυο οβίδες αρμάτων μάχης εξερράγησαν έξω από το σχολείο της Unrwa, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Σε ένα άλλο περιστατικό στην συνοικία Ζεϊτούν, δώδεκα μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά ηλικίας από ενός ως δώδεκα ετών, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στη Γάζα, στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού. Στα ερείπια της πολυκατοικίας ήταν εγκλωβισμένα εννέα άτομα. Στόχος της επίθεσης ήταν στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος είχε διαφύγει πριν την έναρξη των βομβαρδισμών στις 27 Δεκεμβρίου.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προέλασαν βαθύτερα στην περιοχή και μέσα σε πόλεις, όπως η Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, εισέβαλαν λίγο πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, μάχες με αντάρτες της Χαμάς σημειώθηκαν στη συνοικία Αμπασάν.
Παράλληλα, έντονες μάχες σημειώνονται στα περίχωρα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε τούνελ ήρθαν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας. Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε ότι «σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό και σε κάθε σπίτι» χιλιάδες μαχητές περιμένουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Τα 600 ξεπερνούν τα θύματα
Από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στη Γάζα, οι νεκροί μεταξύ των Παλαιστινίων ξεπερνούν τους 635, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, καθώς οι σοροί των ανταρτών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες παραμένουν στα πεδία των συγκρούσεων. Οι τραυματίες είναι σχεδόν 3.000.
Όπως σημειώνει το Reuters, εάν συνυπολογιστεί η επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι έχει εξοντώσει 130 μαχητές της Χαμάς, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνά τους 700 από τις 27 Δεκεμβρίου. Αυτοί δεν υπολογίζονται στο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων.
Μόνο την Τρίτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων οι δέκα από πυρά του ναυτικού στα παράλια της Γάζας.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από φίλια πυρά, όταν τανκ άνοιξε πυρ εναντίον κατοικίας στην οποία είχαν εισβάλει οι στρατιώτες. Συνολικά, οι στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι έξι.
Βάσει των επίσημων πληροφοριών, οκτώ Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τέσσερις άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες. Οι επιθέσεις αυτές, με ρουκέτες, συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις.
Στο κενό οι εκκλήσεις για εκεχειρία
Ακαρπες παραμένουν οι διεθνείς προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός, δημιουργία διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και επίτευξης μία μόνιμης εκεχειρίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή, καθώς και της ευρωπαϊκής τρόικας (Τσεχία, Γαλλία, Σουηδία). Για κατάπαυση του πυρός μίλησε και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με μία εντελώς διαφορετική οπτική όμως για το ποιος πρέπει να σταματήσει πρώτος τις επιθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε αργά τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νικολά Σαρκοζί, κάθε ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να υπάρξει κάποια εγγύηση για την οριστική παύση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες.
«Δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Χαμάς εντός ενός διμήνου να εξαπολύει ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων» τόνισε ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Όχι απλώς η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει ρουκέτες, αλλά να μην είναι πλέον σε θέση να τις ρίχνει», πρόσθεσε.
Κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Συρία να συμβάλλει ώστε να μεταπειστεί η Χαμάς να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν μια άμεση εκεχειρία στη Γάζα η οποία θα κρατούσε στο χρόνο, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες μόνο ώρες μετά το φονικό χτύπημα στο σχολείο του ΟΗΕ. «Θα θέλαμε μία άμεση εκεχειρία, αναμφίβολα, μία εκεχειρία που θα είναι διαρκής, βιώσιμη και όχι περιορισμένη χρονικά».
Επίσης, ο αντιπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι για να υπάρξει μια άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσει η μεταφορά όπλων και χρημάτων από τα τούνελ που συνδέουν την Αίγυπτο με τη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι υπάρχουν περίπου 200 τούνελ.
«Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια γρήγορη εκεχειρία», διευκρίνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε προς μια εκστρατεία που θα διαρκέσει καιρό».
Σε υψηλούς τόνους καταδίκασε τις αγριότητες που γίνονται σε βάρος του παλαιστινικού λαού ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
«Ποιά αιτία μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες αγριότητες; Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις» και απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς υπουργούς κάλεσε τον Εχούντ Μπαράκ και την Τζίπι Λίβνι «να μην σκέπτονται τις εκλογές αυτές». Πρόσθεσε ότι «η ιστορία θα σας κρίνει γιατί κηλιδώσατε την ανθρωπότητα». Παραδέχτηκε ακόμη ότι η Χαμάς διέπραξε λάθη αλλά και ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν δυσανάλογη.
Συνεδριάζει το ΣΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Τρίτη για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα. Θα γίνουν δυο συνεδριάσεις: Μία το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, και μία ανοικτή τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στην οποία θα συμμετάσχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους.
Το σχέδιο ψηφίσματος που συντάσσεται με γαλλική «επίβλεψη» κινείται σε τέσσερις άξονες: (α) επίτευξη μίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, (β) να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, (γ) να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων, (δ) έκκληση για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης της εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις μεταβαίνειτην Τρίτη στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ σχετικά με τις προσπάθειες για κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αλλά και υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ τους και τον Τούρκο υπουργό Αλί Μπαμπατζάν.
Newsroom ΔΟΛ
Ετικέτες
Gaza Strip,
Israel,
Palestine,
UN
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου