Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Τα τρακτέρ του Κολωνακίου


της Χριστιάννας Λούπα

Βουτηγμένη μέσα στα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την κατάχρηση του δημοσίου χρήματος,τα Βατοπέδια, τα δομημένα ομόλογα, τα αναψυκτήρια, τα DVD, τα παραδικαστικά κυκλώματα, τις φωτιές, τους μικροκομματισμούς, τις μίζες, τα ρουσφέτια και το γενικότερο ξεχαρβάλωμα, η χώρα μας μοιάζει να περνά σοβαρή υπαρξιακή κρίση. Πού ανήκει τελικά; Στην Ευρώπη ή τον Τρίτο Κόσμο; Ποιος είναι καλύτερος (ή χειρότερος) ο Κωστάκης ή ο Γιωργάκης; Θα τη δώσουμε την Ολυμπιακή ή θα συνεχίσουμε να την έχουμε στην καμπούρα μας; Την Τουρκία τη θέλουμε ή δεν τη θέλουμε στην Ε.Ε.; Θέλουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή δεν θέλουμε; Τα Σκόπια πώς θα τα λέμε τέλος πάντων; (Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!). Με το Ασφαλιστικό τι θα γίνει; Ήταν τελικά «ασύμμετρη απειλή» ή δεν ήταν; (Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας!). Ποια στάση προτιμούσε ο Ζαχόπουλος, την τάδε ή τη δείνα; Κατά πού παν τα πρόβατα, κατά δω ή κατά κει; Και τελικά, ποιος πληρώνει το βαρκάρη;

Ανάμεσα λοιπόν στον κυκεώνα των ερωτηματικών και των διλημμάτων, φαίνεται ότι μάλλον έχουμε ξεχάσει το θάλαμο αερίων μέσα στον οποίο ζούμε και το νέφος της αιθαλομίχλης που τυλίγει τις μεγαλουπόλεις μας. Ο κύριος Σταύρος Δήμας ωστόσο, ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος, φρόντισε να μας το θυμίσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει πρόβλημα», παρατήρησε στην Επιτροπή της Βουλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφερόμενος στο ελληνικό σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου. «Χθες έλαβα νέα ειδοποίηση από τον ΟΗΕ. Φτιάξτε αξιόπιστο μηχανισμό, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τον διεθνή διασυρμό», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κύριος Δήμας υποστήριξε ότι το 2005, που είναι έτος – βάση για τους υπολογισμούς, η Ελλάδα εξέπεμψε 71 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και με την αναθεώρηση που ζήτησε η Κομισιόν θα πρέπει να φτάσει τα 69 εκατομμύρια.

Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κύριος Καλογιάννης, πάντως, διατείνεται ότι ο κύριος Δήμας λανθασμένα χρησιμοποιεί το 2005 ως σημείο αναφοράς, κάτι που ο τελευταίος βέβαια κατέρριψε με το επιχείρημά του ότι «Για όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., έτος αναφοράς σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι το 2005».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο άλλωστε, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για το Πρωτοκόλλο του Κιότο, δημιουργώντας συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ενώ κατά την ομιλία του στη Βουλή ζήτησε να επιβληθεί ειδική φορολογία στα «τρακτέρ του Κολωνακίου», όπως αποκάλεσε τα τζιπ, καθώς και στις πολυτελείς πισίνες που κατασκευάζονται στα νησιά που έχουν πρόβλημα λειψυδρίας.

Εξ άλλου ο κύριος Δήμας, γνωστός για τις ευαισθησίες του σε περιβαλλοντικά θέματα, είναι υποστηρικτής των οικολογικών οργανώσεων και για μια ακόμη φορά συντάχθηκε με τις απόψεις της WWF, η οποία έχει επικαλεστεί έκθεση του ΟΗΕ, που επικρίνει το ελληνικό σύστημα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου.

Φαίνεται όμως πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι βαθιά νυχτωμένος για τα τεκταινόμενα στην ελληνική επικράτεια. Όσο κρατά η υπόθεση Βατοπεδίου και μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι της κολοκυθιάς, ποιος έχει μυαλό να ασχοληθεί τώρα με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και με τα «τρακτέρ του Κολωνακίου» που αλωνίζουν ελεύθερα; Και στο κάτω κάτω οι κάτοχοι των «τρακτέρ», τι είναι; Δημόσιοι Υπάλληλοι για να πληρώνουν φόρο; Όχι, βέβαια! Αεριτζήδες, κομπιναδόροι, φακελάκηδες και κακομαθημένα βουτυρόπαιδα, που εξ ορισμού απαλλάσσονται της φορολογίας είναι! Και όπου θέλουν θα παρκάρουν και όποιον γουστάρουν θα σκοτώνουν οδηγώντας μεθυσμένοι, και τη Δικαιοσύνη θα εξαγοράζουν άμα λάχει και σιγά μην ασχοληθούν και με το περιβάλλον!

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, νομίζω! Πού ζείτε κύριε Δήμα, πού ζείτε; (Προφανώς στις Βρυξέλλες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου