Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Σκοπιανοί: Σλάβοι ή Μακεδόνες;


(Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2008)

της Χριστιάννας Λούπα

«Άγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη το έργο σου έχει πετρώσει. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη, χωρίς καμία ελευθερία για ένα βιβλίο, μια λέξη, ένα γράμμα στη δική σου και τη δική μας γλώσσα. Στην περιοχή όπου όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως μιλάμε εμείς σήμερα, απαγορεύεται, στις μέρες μας, αυτή η γλώσσα όχι μόνο να ομιλείται και να χρησιμοποιείται για προσευχή, αλλά και να υπάρχει. Σήμερα, δυστυχώς, η αντιμετώπιση εκεί είναι πολύ χειρότερη από αυτή της τριγλωσσίας στο δικό σου καιρό. Διαφωτιστή, σήμερα ο,τιδήποτε θυμίζει εσένα και εμάς έχει καταστραφεί στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, την Καστοριά (σ.σ. τα τοπωνύμια αναφέρονται στη σλαβομακεδονική: Kukus, Lerin, Kostur). Όχι μόνο οι ζωντανοί, αλλά ούτε και οι πεθαμένοι μπορούν να βρουν εκεί ειρήνη».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον επικεφαλής της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κύριο Στέφανο, επί τη ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Κυρίλλου το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη.

Δυστυχώς, τις εθνικιστικές και ανιστόρητες κορώνες του ιερωμένου, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κύριος Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν επίσης παρευρισκόμενος στον εορτασμό, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά: «Δεν θα ενταχθούμε στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνο ως Μακεδόνες» δήλωσε. Και συνέχισε: «Παρότι ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ κάνει προσπάθειες, για να αποτρέψει την ευρωατλαντική μας ενσωμάτωση, αρνούμενο την εθνική μας ταυτότητα και τη μοναδικότητά μας, εμείς είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ένταξη σε αυτούς τους θεσμούς με αξιοπρέπεια, ως έθνος του οποίου ο πολιτισμός και η γλώσσα αποτελούν έναν από τους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Μετά τη γενική κατακραυγή από πλευράς της Ελλάδας ωστόσο, ο κύριος Στέφανος προσπάθησε - υποτίθεται - να διασκευάσει τα ρηθέντα, αλλά αναμφίβολα τα έκανε χειρότερα: «Ουδέποτε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η γενέτειρα της πρώτης δικής μας και πανσλαβικής γραφής, η οποία βασίστηκε στον προφορικό λόγο των τότε κατοίκων του τόπου. Ως εκ τούτου, η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σε εμάς και σε όλους τους σλαβικούς λαούς για πάντα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι συμβαίνει τελικά με τους συμπαθέστατους γείτονές μας; Μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι ήταν αυτόχθονες Μακεδόνες, τώρα ξαφνικά έγιναν Σλάβοι;

Στο μεταξύ, και ενώ το τραγούδι της Σκοπιανής τραγουδίστριας Νατάσας Μιγιάτοβιτς σχετικά με τη γενοκτονία των «Μακεδόνων του Αιγαίου» από τους κακούς Έλληνες το 1948 έχει γίνει ανάρπαστο στη γειτονική χώρα, χιλιάδες Σκοπιανοί με πανώ κατεβαίνουν στους δρόμους της Μελβούρνης, προκειμένου να διαδηλώσουν για την «Μακεδονία τους».
Πράγματι, φανατικοί εθνικιστές, κρατώντας ελληνικές σημαίες, όπου ο σταυρός είχε αντικατασταθεί με τη σβάστικα, φωτογραφίες της κυρίας Μπακογιάννη ντυμένης ναζί, πλακάτ με συνθήματα που αποκαλούσαν τους Έλληνες «φασίστες» και παρουσίαζαν τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα του κράτους τους, έκαψαν τη γαλανόλευκη, ως επιστέγασμα της διαμαρτυρίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κύριος Μπράιζα, με πατρική στοργή μας συνέστησε «να μην ενοχλούμαστε από τις δηλώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου», επισημαίνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπεραμύνεται της πολιτικής και εθνικής του θέσης».

Νομίζουμε πάντως ότι καλό θα ήταν ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός των ακραίων και άκαμπτων θέσεων, να αναλογιστεί λίγο το βάρος των λεγομένων του, να πάψει να φανατίζει τους ψηφοφόρους του, που έχουν προ πολλού περάσει τα όρια και να σταματήσει να δημιουργεί αυτή την ένταση ανάμεσα στους δύο λαούς που θυμίζει παραμονές πολέμου. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, που φιλοδοξεί να γίνει ένα είδος Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας με κοινούς στόχους και κατευθύνσεις.

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες, κύριε Γκρούεφσκι! Και είναι κρίμα, γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Απλώς κάποιοι ξέρουν πολύ καλά να τους ποδηγετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου