Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ο ισραηλινός στρατός «επανορθώνει» για δηλώσεις στρατηγού κατά Ερντογάν - in.gr

20/2/2009

Associated Press
Ο Ερντογάν τη στιγμή της αποχώρησης από το Φόρουμ του Νταβός μετά τη διαμάχη με τον Σιμόν Πέρες

Αγκυρα

Την επίμαχη δήλωση Ισραηλινού στρατηγού που κάλεσε τον Ερντογάν να... «κοιταχτεί πρώτα στον καθρέφτη» (εννοώνοντας την κατοχή της βόρειας Κύπρου, το Κουρδικό και τη γενοκτονία των Αρμενίων) πριν επικρίνει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα επιχειρεί να «μαζέψει» ο ισραηλινός στρατός με επιστολή «συγγνώμης» στην Αγκυρα.

Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού εξέφρασε «λύπη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ Αβί Μιζραχί, στις οποίες προέβη στον απόηχο του «θερμού επεισοδίου» μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Σιμόν Πέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας ο Αβί Μιζραχί είπε ότι ο Ερντογάν «θα έπρεπε να έχει κοιτάξει στον καθρέφτη» πριν επιτεθεί στον Σιμόν Πέρες, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κατακρίνει την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών όταν τα στρατευμάτα της βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για την καταστολή της κουρδικής μειονότητας και τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξοργίζοντας την τουρκική διπλωματία και το στρατό που προειδοποίησε ότι θα πληγούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ το περιστατικό απείλησε να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών, οι οποίες κλυδωνίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπασμπούγ και στη συνέχεια απέστειλε και επιστολή, στην οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του στρατηγού Μιζραχί δεν εκφράζουν την επίσημη άποψη του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισε στον Ιλκέρ Μπασμπούγ τη σημασία που προσδίδει το Ισραήλ στις σχέσεις του με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου