Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Σύγκρουση πυρηνικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό στις αρχές Φεβρουαρίου - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Το γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο Le Triomphant.

NAFTEMPORIKI.GR
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 14:26

Σύγκρουση ανάμεσα στο βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Le Triomphant στα νερά του Ατλαντικού σημειώθηκε στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "The Guardian".

Τα δύο υποβρύχια -τα οποία μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους- θεωρείται ότι συγκρούστηκαν κατά τη βύθισή τους, με πλήρωμα 250 άτομα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, κανένα από τα δύο υποβρύχια δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει το άλλο μέσα στο νερό, ενώ έντονα ερωτήματα εγείρει η σύγκρουση σχετικά με την αξιοπιστία των σόναρ και των ραντάρ που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό τους.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Vanguard επέστρεψε στη βάση του στο Φασλέιν της Σκωτίας μόνο με «γρατζουνιές». Ο εκπρόσωπος τύπου δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η δύναμη αποτροπής της Βρετανίας παραμένει ανεπηρέαστη και ότι δεν γίνονται συμβιβασμοί ως προς την πυρηνική ασφάλεια».

Στο Vanguard, ένα από τα βρετανικά υποβρύχια κατηγορίας V που απαρτίζουν τη δύναμη αποτροπής Trident, εντοπίστηκαν ορατά βαθουλώματα στη γάστρα κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής του στη βάση του χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο θόλος σόναρ του Triomphant έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Έρευνες διεξάγονται και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου