Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟ 1974 - in.gr





2/2/2009
Λευκωσία

Μετά την υπόθεση Ολγκάτς, ένας ακόμα Τούρκος, αυτή τη φορά αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρεται να έδωσε διαταγή να εκτελεστούν δεκάδες Ελληνοκύπριοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στο χωριό Ασσια, τον Αύγουστο του 1974

Το δημοσίευμα, που στηρίζεται σε μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου Τόμσον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου, ο Τούρκος ταγματάρχης, Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!».

Ο Τούρκος στρατιώτης που διηγείται τα γεγονότα εξηγεί ότι όσοι άκουσαν αυτή τη φράση κατάλαβαν αμέσως ότι σήμαινε εκτέλεση των αιχμαλώτων, δεδομένου ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε σιδηροδρομική γραμμή.

Οι Τούρκοι έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα.

Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα: «Τους σκοτώσαμε. Και αυτούς που χαροπάλευαν τους πετάξαμε μέσα στα πηγάδια. Να ήσουν από μια μεριά να έβλεπες πώς ρίξαμε έναν χοντρό Ρωμιό μέσα στο πηγάδι. Έφτασε κατευθείαν στον πάτο. Ξέρεις τι πάταγο έκανε; Είχε μεγάλη πλάκα, το ευχαριστήθηκα.»

Το μεσημέρι στο ΜΕGA Kύπρου, ο Μάριος Ασσιώτης δήλωσε ότι ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 70 Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι ο πατέρας του, τον οποίο πήραν για τρεις μήνες αιχμάλωτο στην Τουρκία, μετά την απελευθέρωση του είχε δώσει κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου