Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Τουρκικό διάβημα στο Ισραήλ για τις δηλώσεις στρατηγού - H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ισραηλινός στρατηγός αναφέρθηκε στο Κουρδικό και στη γενοκτονία των Αρμενίων.


14/2/2009

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία ζητεί «επειγόντως διευκρινίσεις» για τις δηλώσεις του στρατηγού Αβι Μιζραχί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, οι οποίες κρίθηκαν «απαράδεκτες» από την Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Παρασκευή ότι ο Ισραηλινός στρατηγός απαντώντας σε επικρίσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε πρώτα να «σκουπίσει μπροστά στην πόρτα του».

Ο στρατηγός Μιζραχί υπονοούσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτα να ρυθμίσει ζητήματα όπως η διένεξη με τους Κούρδους στην Τουρκία και οι σφαγές και οι εκτοπισμοί των Αρμενίων μεταξύ του 1915 και του 1917 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπων. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 300.000 ως 500.000 και αρνείται ότι επρόκειτο για γενοκτονία.

Ο τουρκικός στρατός κρίνει τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού «υπερβολικές, δυσάρεστες και απαράδεκτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν επέκρινε σχεδόν καθημερινά τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας που άρχισαν στις 27 Δεκεμβρίου και τερματίστηκαν στις 18 Ιανουαρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες συνδέονται από το 1996 με συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου