Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

GENERAL MOTORS - CHRYSLER: Επιπλέον βοήθεια ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, 47.000 απολύσεις στην GM


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GM Ρικ Ουάγκονερ εγκαταλείπει το βήμα, μετά τις ανακοινώσεις για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας

Ουάσινγκτον

Το αίτημα για επιπλέον οικονομική ενίσχυση, συνολικού ύψους περίπου 22 δισ. δολαρίων, υπέβαλαν στην αμερικανική κυβέρνηση οι αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler. Στα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσίασαν προβλέπεται μείωση δαπανών, με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για μειώσεις αποδοχών και αναστολή παραγωγής συγκεκριμένων μοντέλων αυτοκινήτων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 17,4 δισ. δολαρίων και με τα επιπλέον ποσά που ζητούν η βοήθεια θα φθάσει -εφόσον εγκριθούν τα ποσά- στα 39 δισ. δολάρια.

Η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπό τον υπουργό Οικονομίας Τίμοθι Γκάιθνερ, για την ανασυγκρότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της GM και της Chrysler εντός της εβδομάδας.

Τι ζητούν, τι υπόσχονται

Ειδικότερα, στο πολυσέλιδο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε, όπως είχε ζητηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, η GM επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε 47.000 απολύσεις στα ανά τον κόσμο εργοστάσιά της, αριθμός που αντιστοιχεί στο 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει επιπλέον πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ, αν και δεν ανακοίνωσε ποια.

Η GM επισήμανε πως χρειάζεται άμεση «τονωτική ένεση», καθώς τα ταμεία της θα αδειάσουν έως τον Μάρτιο. Ζήτησε, δε, δύο δισ. δολάρια για τον επόμενο μήνα και ακόμη 2,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Συνολικά, η εταιρία υπολογίζει ότι θα χρειαστεί 30 δισ. δολάρια, αντί των 18 δισ. δολαρίων που είχε αρχικά υπολογίσει. Προς το παρόν έχει λάβει 13,4 δισ. δολάρια κρατικής ενίσχυσης.

Η GM εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία σε δύο χρόνια και πως θα είναι σε θέση να ξεχρεώσει τα δάνειά της έως το 2017.

Στο δικό της επιχειρηματικό σχέδιο η Chrysler ανακοίνωσε πως θα περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας και ότι θα αναστείλει την παραγωγή τριών μοντέλων αυτοκινήτων.

Η εταιρία ζήτησε επιπλέον ενίσχυση ύψους πέντε δισ. δολαρίων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη τρία χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομίας Τ.Γκάιθνερ δήλωσε ότι η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εξετάσει τα επιχειρηματικά σχέδια και τα αιτήματα των εταιριών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε το σενάριο της πτώχευσης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από το κόστος που θα έχει η πτώχευση σε σύγκριση με το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που ζητούν οι εταιρίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου