Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ "ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ" Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΥ! - ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Αυστραλίας)


25/2/2009

O ομογενής συγγραφέας, Χάρης Νικολαΐδης - ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη για προσβολή της βασιλικής οικογένειας - διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η δυσφήμιση του πρίγκιπα ήταν "εσκεμμένη" για να γίνει γνωστός ως συγγραφέας!

Αέρα ελευθερίας αναπνέει από το Σάββατο ο Χάρης Νικολαΐδης, ο οποίος εκρατείτο για έξι μήνες σε φυλακές - κάτεργα της Ταϊλάνδης.

Λίγο μετά την αποφυλάκισή του όμως και την άμεση απέλασή του στην Αυστραλία, ο Νικολαΐδης δέχθηκε το "κατηγορώ" ενός πρώην συναδέλφου του στην Ταϊλάνδη.

Ο Χιθ Ντόλαρ κατηγόρησε τον ομογενή συγγραφέα ότι, ενώ γνώριζε το νόμο της Ταϊλάνδης περί προσβολής της βασιλικής οικογένειας, εντούτοις, στο βιβλίο του "Αληθοφάνεια", συμπεριέλαβε την επίμαχη παράγραφο για το διάδοχο του χρόνου της Ταϊλάνδης.

"Πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο Χάρης έλεγε ότι αν πάει στη φυλακή για προσβολή της βασιλικής οικογένειας, τότε θα γίνει γνωστός και ως συγγραφέας".

Ο Νικολαΐδης τα διαψεύδει όλα αυτά και υποστηρίζει ότι δεν συμπεριέλαβε την επίμαχη παράγραφό στο βιβλίο του μόνο για να προκαλέσει σάλο.

"Ο Χάρης συζητούσε μαζί μου για το βιβλίο και ήταν της άποψης ότι ένας συγγραφέας για να γίνει γνωστός πρέπει να προκαλέσει", είπε ο κ. Ντόλαρ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια φορά ο Νικολαΐδης έδειξε στον ίδιο και σε άλλους συναδέλφους του κάποια χειρόγραφά του που έθιγαν τον πρίγκιπα.

"Του είπαμε ότι θα μπει σε περιπέτειες, αλλά δεν μας άκουσε", είπε ο κ. Ντόλαρ.

"Δεν θυμάμαι να του έδειξα χειρόγραφα. Το βέβαιο είναι ότι ούτε που μπορούσα να φανταστώ ότι θα μου ασκούσαν δίωξη", απάντησε ο ομογενής.

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη, ο κ. Ντόλαρ προσπαθεί να γίνει ο ίδιος γνωστός με το να δυσφημεί τον ομογενή συγγραφέα.

"Γράφει ένα βιβλίο και επιδιώκει δημοσιότητα. Με θίγει αφάνταστα με όσα λέει. Έζησα έναν εφιάλτη", λέει ο Νικολαΐδης.

Ο Ντόλαρ, με την σειρά του, κατηγορεί τον ομογενή ως "καιροσκόπο, που έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις δυο χωρών, μόνο και μόνο για προσωπικό κέρδος".

"Οι δηλώσεις του Ντόλαρ δεν έχουν καμιά αξιοπιστία" δήλωσε ο δικηγόρος του Νικολαΐδη, Μαρκ Ντιν.

Στο μεταξύ, ο Νικολαΐδης, που απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του, έκανε γνωστό ότι θα γράψει βιβλίο για τις εμπειρίες του αλλά μόλις είναι έτοιμος και του περάσει ο "μεγάλος θυμός".

Κατασυγκινημένος, ο Νικολαΐδης επανενώθηκε Το Σάββατο με την οικογένειά του και την άρρωστη μητέρα του.

Τα δάκρυα χαράς, όμως, για την απελευθέρωση και την επιστροφή του Χάρη, έγιναν ένα με τα δάκρυα της λύπης, καθώς προτού πάει στο σπίτι, έπρεπε να κάνει μια στάση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα του, η οποία υπέστη εγκεφαλικό, όπως υποστηρίζει ο ίδιος από τη στεναχώρια της για εκείνον...

Φανερά συγκινημένος, ο Χάρης από την κατάσταση της μητέρας του δήλωσε για την ημέρα της επιστροφής του. "Θα ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου, αλλά είναι άρρωστη η μάνα μου στο νοσοκομείο και δεν μιλά... Είχα τόσα να της πω και ήθελε να μου πει τόσα...".

Ο εφιάλτης της Ταϊλάνδης τέλειωσε... ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, τα όσα έζησε θα τον στοιχειώνουν για μια ζωή! "Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι υπάρχει έτσι τόπος και έτσι άνθρωποι! Ήταν σαν ζωολογικός κήπος, σαν ζώα, όχι άνθρωποι! Μόνο με προσευχή άντεξα: Ευχαριστώ τον Ελληνισμό που με βοήθησε...".

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ανακοίνωση τύπου που αφορά στην απελευθέρωση του Χ. Νικολαΐδη, έπειτα από απονομή χάριτος που του δόθηκε από τον βασιλιά της χώρας.

Στην ανακοίνωση Τύπου σημειώνεται η παροχή προξενικής βοήθειας στον Χ. Νικολαΐδη από την στιγμή της κράτησης του στις 31 Αυγούστου 2008 έως την επιστροφή του στην Αυστραλία και οι προσωπικές νύξεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών σε αρμοδίους Ταϊλανδούς αξιωματούχους. Ένας από τους λόγους απονομής χάριτος είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ταϊλάνδης αναφέρεται.

Ο κ. Σμιθ ευχαριστεί τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ταϊλάνδη και το προσωπικό της εκεί αποστολής, το σύνολο των βουλευτών της ομοσπονδιακής Βουλής στην Αυστραλία και τις αρχές της Ταϊλάνδης, ενώ τονίζει τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης που έχει κάθε διπλωματική αποστολή σε περίπτωση που υπήκοοι της χώρας που εκπροσωπεί βρεθούν υπόδικοι σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζοντας ότι η διακριτική παρέμβαση ενδέχεται να βοηθήσει στην τελική καλύτερη μεταχείριση του υποδίκου. Δικαιολογεί τη μέχρι τώρα στάση της αυστραλιανής Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα απονομής δικαιοσύνης που οφείλει να γίνεται σεβαστό από τις άλλες και ότι κάθε Αυστραλός υπήκοος που ταξιδεύει στο εξωτερικό οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τους νόμους της χώρας που αποτελεί τον προορισμό του, κατά αντιστοιχία με κάθε ξένο υπήκοο που επισκέπτεται την Αυστραλία. Διαφορετικά, όταν αντιλαμβάνεται τους νόμους άλλου κράτους ως ασαφείς, λανθασμένους και δεν σκοπεύει να συνετιστεί με αυτούς, δεν θα πρέπει να ταξιδεύει εκεί. Με αυτό το σκεπτικό παροτρύνει τους Αυστραλούς να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδει το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών και να ενημερώνουν το ΥΠΕΞ για το πού βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω του συστήματος εγγραφής που διαθέτει.

Παράλληλα, η εφημερίδα "The Sydney Morning Herald" φιλοξενεί άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται ότι "οι Αυστραλοί ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό, διακινδυνεύουν με τις απαιτήσεις τους τη μετατροπή του διπλωματικού σώματος σε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με μέριμνά του τους Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό". Παρατίθεται σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Lowy, σύμφωνα με την οποία, "τα περιστατικά προξενικής αρωγής σε Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί ραγδαία από το 1997 έως το 2008. Το γεγονός μειώνει τη δυνατότητα απασχόλησης των διπλωματών στα παραδοσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή την ανάπτυξη επαφών και τη διεκδίκηση μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των διπλωματικών αρχών που λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα παράλογες απαιτήσεις από πλευράς πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου