Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Εκσκαφές σε «ομαδικούς τάφους» Κούρδων στην Τουρκία - Δόθηκε εισαγγελική εντολή - ΤΟ ΒΗΜΑ


Αγκυρα - Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009 [ 19:54 ]

Εκσκαφές σε δύο τοποθεσίες όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κούρδων θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία με εντολή εισαγγελέα της Σιλώπης, την οποία κατόρθωσαν να αποσπάσουν συγγενείς Κούρδων που αγνοούνται από τη δεκαετία του '90 κατά την κορύφωση των συγκρούσεων.

Εβδομήντα οικογένειες αγνοουμένων προσέφυγαν στην εισαγγελία της Σιλώπης, ζητώνας άδεια για τις εκσκαφές μετά από πληροφορίες που ήλθαν στην επιφάνεια σχετικά με τοποθεσίες όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και παρακρατικοί πιστεύεται ότι είχαν θάψει τις σορούς δολοφονηθέντων Κούρδων.

Οι πληροφορίες για τις τοποθεσίες, καθώς και για βασανιστήρια και εκτελέσεις Κούρδων, προήλθαν από πρώην αξιωματούχο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος σήμερα κρύβεται στο εξωτερικό, αναφέρει το BBC.

Η όλη υπόθεση ανακινήθηκε στη σκιά των συλλήψεων απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, στο πλαίσιο της υπόθεσης του παρακρατικού δικτύου Εργκένεκον. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους βρισκόταν σε διοικητικές θέσεις του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία τη δεκαετία του '90.

Συγκεκριμένα, διετάχθη η εκσκαφή σε δύο σημεία πίσω από ένα εγκαταλειμμένο εστιατόριο στη Σιλώπη, ενώ αναμένεται να γίνουν εκσκαφές και σε χώρο γύρω από αποθήκες της πετρελαϊκής εταιρείας Botash.

Συνήγοροι οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκουν επίσης να ερευνήσουν σημεία σε ένα δημοτικό κοιμητήριο, όπου πιστεύουν ότι υπάρχουν επίσης μαζικοί τάφοι Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου