Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

"ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ" ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ! - ΤΑ ΝΕΑ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συνενόχους στις διεκδικήσεις της για διχοτόμηση Αιγαίου και αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αναζητά η Άγκυρα μέσω μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που σχεδιάζει για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, στην οποία έχουν δηλώσει κατ΄ αρχήν να συμμετάσχουν τέσσερις ΝΑΤΟϊκές χώρες- ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Το σενάριο της προκλητικής άσκησης, που φέρει την κωδική (και συμβολική;) ονομασία «Ηγεμών» («Εgemen»), υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να «νομιμοποιηθούν» οι αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας, καθώς περιέχει σε ένα καλοδουλεμένο «πακέτο» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες- φωτιά:

●●● Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο σαν αποστρατικοποιημένα. Σημειώνεται δε ότι επειδή είναι... αποστρατικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά!

●●● Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.

Χωρίς σχέδια πτήσης
Πέραν των προκλητικών αυτών στοιχείων του σεναρίου, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να προβλέπει υποβολή σχεδίων πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ επιπροσθέτως αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Η άσκηση διαρκεί από τις 13 έως τις 29 Μαρτίου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Καθώς ορισμένες περιοχές της άσκησης περιλαμβάνουν τμήματα και του FΙR Αθηνών και του FΙR Κωνσταντινούπολης, απαιτείται συντονισμός των υπηρεσιών, που όμως δεν μπορεί να γίνει με δεδομένες τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία άρχισε τον σχεδιασμό της άσκησης πριν από 3- 4 μήνες στέλνοντας προσκλήσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας. Οι περισσότερες δεν ανταποκρίθηκαν κι άλλες αρνήθηκαν (π.χ. Γαλλία)- αρχικά συμμετοχή έχουν δηλώσει οι προαναφερθείσες τέσσερις. Διπλωματικές κινήσεις
Το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι το θέμα είναι μείζον και πως η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει κυρίως πολιτικά και με κεντρικές κινήσεις. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει διμερείς επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου οι συμμαχικές χώρες να κατανοήσουν τις παγίδες που έχει θέσει η Άγκυρα, ούτως ώστε να προωθήσει τις δικές της, αυθαίρετες και παράνομες θέσεις. Παράλληλα έχει ενημερωθεί πλήρως για τη σημασία της άσκησης το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε χθες το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία. Έμπειροι αναλυτές θεωρούν αυτονόητο πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων θα θέσει το θέμα και στις επικείμενες επαφές της στις ΗΠΑ με την κ. Χίλαρι Κλίντον και ότι θα επισημανθεί εγκαίρως στο υψηλότερο επίπεδο του ΝΑΤΟ η επιχείρηση εμπλοκής του από την Άγκυρα.


ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η Τουρκία σχεδίασε την άσκηση πριν από μήνες στέλνοντας προσκλήσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας

Το... ξανασκέφτονται

ΣΥΜΦΩΝΑ με στρατιωτικές πηγές, οι επόμενες ημέρες κρίνονται καθοριστικές προκειμένου οι σύμμαχοι να καταλάβουν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής που δημιουργεί η Άγκυρα με τη στάση της και τελικά να απόσχουν είτε απ΄ όλη την άσκηση είτε από τα μέρη που θίγουν ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα και αντίκεινται στις διεθνείς συνθήκες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Η Βρετανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα τμήματα του σεναρίου. Βαρύνουσα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν κατ΄ αρχήν έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα στείλει μόνο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου