Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ - Παρ΄ ολίγον να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο - ΤΟ ΒΗΜΑ


3/4/2009

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ζήτησαν παρέμβαση της Εισαγγελίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΟΤΑ ΤΡΙΓΚΑ | Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Oι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάλεσαν χθες για πρώτη φορά τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν και να άρουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή ήταν απειλές που δέχθηκαν για επίθεση αγνώστων στο εσωτερικό του Ιδρύματος που θα είχαν ως αποτέλεσμα καταστροφές στο ηλεκτρονικό του δίκτυο.

Τα απειλητικά τηλεφωνήματα οδήγησαν τις πρυτανικές αρχές στο να καλέσουν την Εισαγγελία και να την ενημερώσουν για τις επικείμενες καταστροφές. Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να έχουν και εγγράφως, μέσω fax, το αίτημα της πρυτανείας. Ωστόσο ώσπου να ολοκληρωθούν οι έγγραφες διαδικασίες περίπου 20 άτομα με κουκούλες και κράνη εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτιρίου της Βιολογικής Σχολής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Λειτουργίας Δεδομένων του Αριστοτελείου, σπάζοντας υπολογιστές, δίκτυα και προκαλώντας φθορές στο κτίριο, και έφυγαν χωρίς η Αστυνομία να προλάβει να παρέμβει. Ετσι το θέμα έληξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν ο πρύτανης κ. Αν. Μάνθος ενημέρωσε την Εισαγγελία για την αποχώρηση της ομάδας των κουκουλοφόρων από το Ιδρυμα. Μάλιστα, όλα αυτά συνέβησαν σε μια στιγμή κατά την οποία διαφαινόταν εκτόνωση της κρίσης που είχε προκαλέσει η κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας από ομάδες νεαρών που διαμαρτύρονται για το εργασιακό καθεστώς το οποίο επικρατεί στον χώρο της καθαριότητας του Ιδρύματος.

O πρύτανης του Αριστοτελείου είχε χθες συνάντηση και με το Σωματείο Εργολαβικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, με τους οποίους συζήτησε το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεών τους, καθώς το προσεχές διάστημα προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για τις νέες εργολαβίες (φυλάκων, καθαριότητας, κήπων).

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν τις θέσεις τους, ενώ υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται το κτίριο διοίκησης από φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι θα επανακαθορίσουν σήμερα με συνέλευση τη στάση τους. «Τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στα όρια του επικίνδυνου πλέον» σημείωσε χθες η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων που να αντιμετωπίσει συλλογικά και συνολικά το θέμα των καταλήψεων». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης για το φόρουμ «Μιλάμε για την Παιδεία» που θα γίνει την Κυριακή 5 Απριλίου και όπου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα παρουσιάσει τις δεσμεύσεις και τις προτάσεις του κόμματος για την Παιδεία. Επίσης η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι το κόμμα της γενικά καταδικάζει τις καταλήψεις και πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο πως την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων την έχει βεβαίως το Πανεπιστήμιο».

Η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι δεν την ικανοποιεί μια απόφαση που λέει ότι θα ελεγχθούν οι συμβάσεις των εργολάβων για το προσωπικό. «Δεν μπορούσαν οι πρυτάνεις,όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα,να αποφασίσουν να βάλουν τέρμα στους εργολάβους,να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό με κανονικές συμβάσεις και με εργοδότη το Πανεπιστήμιο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου, με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μπροστά στη σημερινή εργασιακή βαρβαρότητα η κυρία Διαμαντοπούλου κατήγγειλε όχι τους υπευθύνους αυτής της ντροπής αλλά αυτούς που αγωνίζονται για να σταματήσει».

* Εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια εξερράγη χθες τα ξημερώματα σε ακάλυπτο χώρο πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές.

Τσίπρας κατά συνεργασιών στην ΠΟΣΔΕΠ
Αποδοκίμασε χθες με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας τη συνεργασία πανεπιστημιακών του ΣΥΝ, οι οποίοι μετέχουν στην Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ), με το ΠαΣοΚ, αλλά και με στελέχη της Δεξιάς στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Μιλώντας στο ΤΕΙ Καβάλας τόνισε ότι οι αγώνες της ΠΟΣΔΕΠ που συμπαραστάθηκε στη γενιά του άρθρου 16 τα τελευταία πέντε χρόνια «χάλασαν πολλές “μπίζνες”». Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έγινε στόχος και το «σχέδιο ονομάστηκε “ανακατάληψη της ΠΟΣΔΕΠ”», με την ευγενική χορηγία, όπως είπε, «εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, τηλεοπτικών σταθμών και όσων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και οικονομικών συμφερόντων κρύβονται από πίσω». Μίλησε για ενορχηστρωμένες κατηγορίες προς την απερχόμενη διοίκηση και πρόσθεσε: «Χέρι χέρι Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, με τη συμβολή μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού αριστερών καθηγητών,υποθέτω,έβαλαν στο στόχαστρο επί της ουσίας το άρθρο 16, το άσυλο, όσους αντιστέκονται στην Μπολόνια, στην εμπορευματοποίηση, στον κάλπικο διάλογο». Ωστόσο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί γιατί το φοιτητικό κίνημα «θα προασπίσει τον δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Θα σώσει την τιμή του πανεπιστημίου».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ξανά τον διάλογο για την Παιδεία «που γίνεται για μία ακόμη φορά από μηδενική τάχα βάση, με τον υπουργό, την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ.Γεωργιάδη». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη προγραμματικών θέσεων συνομιλεί με την κοινωνία και προτείνει την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη δημιουργία κοινών ανά γνωστικό πεδίο προγραμμάτων πρώτου έτους σπουδών, το οποίο δεν θα είναι προπαρασκευαστικό, αλλά εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς θα υπολογίζεται στην ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια σπουδών.

1 σχόλιο:

  1. πω πω τι θα παθαινε το συμμοριτικο εε σορυ πανεπιστημιακο ασυλο.πω πω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή