Τρίτη 7 Απριλίου 2009

«Πόλεμος» και στην Αλβανία για τις μαντίλες - ΅ΕΘΝΟΣ

Οργισμένη η μουσουλμανική κοινότητα για την αποβολή τριών μαθητριών γυμνασίου, εν μέσω των πανηγυρικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
«E» 7/4



Ενώ η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας έστηνε φιέστες σε όλη τη χώρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ξέσπασε ένταση για το θέμα της μαντίλας στα σχολεία της γειτονικής χώρας


Αρωμα... Τουρκίας αποπνέει τα τελευταία 24ωρα η γειτονική Αλβανία όπου ξέσπασε διαμάχη έπειτα από απόφαση των σχολικών αρχών να απαγορεύσουν σε νεαρά κορίτσια να προσέρχονται στο μάθημα φορώντας την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντίλα.


Εν μέσω εορταστικού κλίματος με αφορμή την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ και ενώ επί καθημερινής βάσεως πραγματοποιούνται συναυλίες σε δημόσιους χώρους, η είδηση της αποβολής τριών μαθητριών του γυμνασίου από τα σχολεία τους εξαιτίας της μαντίλας έφερε αναστάτωση στα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Τύπο της γείτονος χώρας, πρόκειται για δύο κορίτσια από τα Τίρανα και άλλο ένα από το Μπουρέλι τα οποία εμποδίστηκαν από τους διευθυντές των σχολείων να συνεχίσουν τη φοίτησή τους αφού αγνόησαν τις προειδοποιήσεις που τους είχαν απευθύνει νωρίτερα ζητώντας τους να αφήσουν τη μουσουλμανική μαντίλα στο σπίτι.

Οργισμένη από την απόφαση των σχολικών αρχών, η οργάνωση «Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας» καταδίκασε την εξέλιξη σε ανακοίνωσή της ως «οπισθοδρομική» και χαρακτήρισε την απόφαση «ένα βήμα πίσω για την Αλβανία σε μια εποχή που η χώρα είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Επικαλούμενη το άρθρο του Συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα της εκπαίδευσης για κάθε πολίτη, η μουσουλμανική κοινότητα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Αλβανίας έσπευσε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στον κοσμικό χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οπως επεσήμανε ο υπ. Παιδείας Φάτος Μπέγια, «τα σχολεία της χώρας δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την άσκηση θρησκευτικών δραστηριοτήτων», ενώ υπενθύμισε ότι ο νόμος για τη δημόσια Εκπαίδευση αναφέρει ρητά τον «κοσμικό» χαρακτήρα της τελευταίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο χρόνια πριν, η κοινή γνώμη της Αλβανίας είχε διχαστεί για ένα παρόμοιο ζήτημα, όταν μία φοιτήτρια του πανεπιστημίου Αλεξάντερ Μοϊσού επέμενε να προσέρχεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φορώντας την ισλαμική μαντίλα.

Τότε ο πρύτανης του πανεπιστημίου είχε απαγορεύσει στη φοιτήτρια να συνεχίσει τις σπουδές της εάν προηγουμένως δεν «συνετιζόταν», επισημαίνοντας πως «στην Αλβανία λειτουργούν και ισλαμικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία οι μουσουλμάνοι μπορούν να φοράνε ό,τι επιθυμούν, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και στα δημόσια πανεπιστήμια».

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου