Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Εκσκαφές σε «ομαδικούς τάφους» Κούρδων στην Τουρκία - Δόθηκε εισαγγελική εντολή - ΤΟ ΒΗΜΑ


Αγκυρα - Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009 [ 19:54 ]

Εκσκαφές σε δύο τοποθεσίες όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κούρδων θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία με εντολή εισαγγελέα της Σιλώπης, την οποία κατόρθωσαν να αποσπάσουν συγγενείς Κούρδων που αγνοούνται από τη δεκαετία του '90 κατά την κορύφωση των συγκρούσεων.

Εβδομήντα οικογένειες αγνοουμένων προσέφυγαν στην εισαγγελία της Σιλώπης, ζητώνας άδεια για τις εκσκαφές μετά από πληροφορίες που ήλθαν στην επιφάνεια σχετικά με τοποθεσίες όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και παρακρατικοί πιστεύεται ότι είχαν θάψει τις σορούς δολοφονηθέντων Κούρδων.

Οι πληροφορίες για τις τοποθεσίες, καθώς και για βασανιστήρια και εκτελέσεις Κούρδων, προήλθαν από πρώην αξιωματούχο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος σήμερα κρύβεται στο εξωτερικό, αναφέρει το BBC.

Η όλη υπόθεση ανακινήθηκε στη σκιά των συλλήψεων απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, στο πλαίσιο της υπόθεσης του παρακρατικού δικτύου Εργκένεκον. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους βρισκόταν σε διοικητικές θέσεις του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία τη δεκαετία του '90.

Συγκεκριμένα, διετάχθη η εκσκαφή σε δύο σημεία πίσω από ένα εγκαταλειμμένο εστιατόριο στη Σιλώπη, ενώ αναμένεται να γίνουν εκσκαφές και σε χώρο γύρω από αποθήκες της πετρελαϊκής εταιρείας Botash.

Συνήγοροι οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκουν επίσης να ερευνήσουν σημεία σε ένα δημοτικό κοιμητήριο, όπου πιστεύουν ότι υπάρχουν επίσης μαζικοί τάφοι Κούρδων.

Rachmaninoff Piano Concerto No. 2 in C Minor - mvt. 1 - AMY CHENG - The Orchestra of the Pines

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Αθώος για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο ο Σέρβος πρώην πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς - in.gr


Associated Press
Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στη δικαστική αίθουσα του ICTY

26/2/2009

Χάγη

Ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς μετά την απαλλακτική ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

«Η δικαστική έδρα σας κρίνει αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που σας έχουν απαγγελθεί» δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπόνομι κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, και διέταξε την αποφυλάκιση του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Εκδίδοντας τις πρώτες ετυμηγορίες σχετικά με εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος Αλβανών του Κοσόβου το 1999, το ICTY καταδίκασε τους πέντε συγκατηγορούμενους του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς -πρώην ανώτατους Σέρβους πολιτικούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς- σε ποινές που κυμαίνονται από 15 έως 22 χρόνια κάθειρξης.

Οι καταδικασθέντες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού και υπουργός Αμυνας Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και οι στρατηγοί του στρατού και της αστυνομίας Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς και Σρέτεν Λούκιτς.

Η καταδίκη τους αφορά σε διώξεις Αλβανών του Κοσόβου για εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς λόγους, δολοφονίες, μαζικές απελάσεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις κατά πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 1999.

Το κατηγορητήριο περιλάμβανε επίσης συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο αλλαγή της ισορροπίας των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσοβο σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί μόνιμος σερβικός έλεγχος στην περιοχή.

Ο στόχος, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, έπρεπε να επιτευχθεί με συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού και βίας, την οποία οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας με τις οδηγίες και τη στήριξη των κατηγορουμένων εφάρμοσαν σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο, με πυρπολήσεις χωριών, εμπρησμούς σπιτιών και περιουσιών, δολοφονίες και βιασμούς.

Οι πρώην αξιωματούχοι της Σερβίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ευθύνονται για την εκδίωξη 800.000 Αλβανών του Κοσόβου, τις δολοφονίες εκατοντάδων πολιτών και τη συστηματική καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Ο Νίκολα Σαΐνοβιτς και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγός Οϊντάνιτς οδηγήθηκαν στις φυλακές του ICTY το 2002 και ακολούθησε ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς το 2003.

Ο πρώην διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού της Γιουγκοσλαβίας Πάβκοβιτς, ο διοικητής του σώματος στρατού της Πρίστινας Λαζάρεβιτς και ο αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσοβο Λούκιτς φυλακίστηκαν το 2005. Όλοι δήλωσαν αθώοι.

Η δίκη τους άρχισε στις 10 Ιουλίου του 2006 και ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου του 2008. Η κατηγορούσα αρχή κάλεσε 113 μάρτυρες να καταθέσουν και οι συνήγοροι 118 μάρτυρες, ενώ το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο δικαστής, Ιγιάν Μπονόμι, κάλεσε δύο μάρτυρες.

Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ "ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ" Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΥ! - ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Αυστραλίας)


25/2/2009

O ομογενής συγγραφέας, Χάρης Νικολαΐδης - ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη για προσβολή της βασιλικής οικογένειας - διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η δυσφήμιση του πρίγκιπα ήταν "εσκεμμένη" για να γίνει γνωστός ως συγγραφέας!

Αέρα ελευθερίας αναπνέει από το Σάββατο ο Χάρης Νικολαΐδης, ο οποίος εκρατείτο για έξι μήνες σε φυλακές - κάτεργα της Ταϊλάνδης.

Λίγο μετά την αποφυλάκισή του όμως και την άμεση απέλασή του στην Αυστραλία, ο Νικολαΐδης δέχθηκε το "κατηγορώ" ενός πρώην συναδέλφου του στην Ταϊλάνδη.

Ο Χιθ Ντόλαρ κατηγόρησε τον ομογενή συγγραφέα ότι, ενώ γνώριζε το νόμο της Ταϊλάνδης περί προσβολής της βασιλικής οικογένειας, εντούτοις, στο βιβλίο του "Αληθοφάνεια", συμπεριέλαβε την επίμαχη παράγραφο για το διάδοχο του χρόνου της Ταϊλάνδης.

"Πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο Χάρης έλεγε ότι αν πάει στη φυλακή για προσβολή της βασιλικής οικογένειας, τότε θα γίνει γνωστός και ως συγγραφέας".

Ο Νικολαΐδης τα διαψεύδει όλα αυτά και υποστηρίζει ότι δεν συμπεριέλαβε την επίμαχη παράγραφό στο βιβλίο του μόνο για να προκαλέσει σάλο.

"Ο Χάρης συζητούσε μαζί μου για το βιβλίο και ήταν της άποψης ότι ένας συγγραφέας για να γίνει γνωστός πρέπει να προκαλέσει", είπε ο κ. Ντόλαρ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια φορά ο Νικολαΐδης έδειξε στον ίδιο και σε άλλους συναδέλφους του κάποια χειρόγραφά του που έθιγαν τον πρίγκιπα.

"Του είπαμε ότι θα μπει σε περιπέτειες, αλλά δεν μας άκουσε", είπε ο κ. Ντόλαρ.

"Δεν θυμάμαι να του έδειξα χειρόγραφα. Το βέβαιο είναι ότι ούτε που μπορούσα να φανταστώ ότι θα μου ασκούσαν δίωξη", απάντησε ο ομογενής.

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη, ο κ. Ντόλαρ προσπαθεί να γίνει ο ίδιος γνωστός με το να δυσφημεί τον ομογενή συγγραφέα.

"Γράφει ένα βιβλίο και επιδιώκει δημοσιότητα. Με θίγει αφάνταστα με όσα λέει. Έζησα έναν εφιάλτη", λέει ο Νικολαΐδης.

Ο Ντόλαρ, με την σειρά του, κατηγορεί τον ομογενή ως "καιροσκόπο, που έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις δυο χωρών, μόνο και μόνο για προσωπικό κέρδος".

"Οι δηλώσεις του Ντόλαρ δεν έχουν καμιά αξιοπιστία" δήλωσε ο δικηγόρος του Νικολαΐδη, Μαρκ Ντιν.

Στο μεταξύ, ο Νικολαΐδης, που απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του, έκανε γνωστό ότι θα γράψει βιβλίο για τις εμπειρίες του αλλά μόλις είναι έτοιμος και του περάσει ο "μεγάλος θυμός".

Κατασυγκινημένος, ο Νικολαΐδης επανενώθηκε Το Σάββατο με την οικογένειά του και την άρρωστη μητέρα του.

Τα δάκρυα χαράς, όμως, για την απελευθέρωση και την επιστροφή του Χάρη, έγιναν ένα με τα δάκρυα της λύπης, καθώς προτού πάει στο σπίτι, έπρεπε να κάνει μια στάση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα του, η οποία υπέστη εγκεφαλικό, όπως υποστηρίζει ο ίδιος από τη στεναχώρια της για εκείνον...

Φανερά συγκινημένος, ο Χάρης από την κατάσταση της μητέρας του δήλωσε για την ημέρα της επιστροφής του. "Θα ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου, αλλά είναι άρρωστη η μάνα μου στο νοσοκομείο και δεν μιλά... Είχα τόσα να της πω και ήθελε να μου πει τόσα...".

Ο εφιάλτης της Ταϊλάνδης τέλειωσε... ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, τα όσα έζησε θα τον στοιχειώνουν για μια ζωή! "Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι υπάρχει έτσι τόπος και έτσι άνθρωποι! Ήταν σαν ζωολογικός κήπος, σαν ζώα, όχι άνθρωποι! Μόνο με προσευχή άντεξα: Ευχαριστώ τον Ελληνισμό που με βοήθησε...".

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ανακοίνωση τύπου που αφορά στην απελευθέρωση του Χ. Νικολαΐδη, έπειτα από απονομή χάριτος που του δόθηκε από τον βασιλιά της χώρας.

Στην ανακοίνωση Τύπου σημειώνεται η παροχή προξενικής βοήθειας στον Χ. Νικολαΐδη από την στιγμή της κράτησης του στις 31 Αυγούστου 2008 έως την επιστροφή του στην Αυστραλία και οι προσωπικές νύξεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών σε αρμοδίους Ταϊλανδούς αξιωματούχους. Ένας από τους λόγους απονομής χάριτος είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ταϊλάνδης αναφέρεται.

Ο κ. Σμιθ ευχαριστεί τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ταϊλάνδη και το προσωπικό της εκεί αποστολής, το σύνολο των βουλευτών της ομοσπονδιακής Βουλής στην Αυστραλία και τις αρχές της Ταϊλάνδης, ενώ τονίζει τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης που έχει κάθε διπλωματική αποστολή σε περίπτωση που υπήκοοι της χώρας που εκπροσωπεί βρεθούν υπόδικοι σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζοντας ότι η διακριτική παρέμβαση ενδέχεται να βοηθήσει στην τελική καλύτερη μεταχείριση του υποδίκου. Δικαιολογεί τη μέχρι τώρα στάση της αυστραλιανής Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα απονομής δικαιοσύνης που οφείλει να γίνεται σεβαστό από τις άλλες και ότι κάθε Αυστραλός υπήκοος που ταξιδεύει στο εξωτερικό οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τους νόμους της χώρας που αποτελεί τον προορισμό του, κατά αντιστοιχία με κάθε ξένο υπήκοο που επισκέπτεται την Αυστραλία. Διαφορετικά, όταν αντιλαμβάνεται τους νόμους άλλου κράτους ως ασαφείς, λανθασμένους και δεν σκοπεύει να συνετιστεί με αυτούς, δεν θα πρέπει να ταξιδεύει εκεί. Με αυτό το σκεπτικό παροτρύνει τους Αυστραλούς να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδει το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών και να ενημερώνουν το ΥΠΕΞ για το πού βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω του συστήματος εγγραφής που διαθέτει.

Παράλληλα, η εφημερίδα "The Sydney Morning Herald" φιλοξενεί άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται ότι "οι Αυστραλοί ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό, διακινδυνεύουν με τις απαιτήσεις τους τη μετατροπή του διπλωματικού σώματος σε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με μέριμνά του τους Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό". Παρατίθεται σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Lowy, σύμφωνα με την οποία, "τα περιστατικά προξενικής αρωγής σε Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί ραγδαία από το 1997 έως το 2008. Το γεγονός μειώνει τη δυνατότητα απασχόλησης των διπλωματών στα παραδοσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή την ανάπτυξη επαφών και τη διεκδίκηση μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των διπλωματικών αρχών που λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα παράλογες απαιτήσεις από πλευράς πολιτών".

Αμερικανικός «κόλαφος» στην Τουρκία για παραβίαση της ελευθεροτυπίας - TO BHMA


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 [ 15:23 ]

Για περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης επικρίνεται η Τουρκία στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Οι δημοσιογράφοι φοβούνται αντίποινα, αναφέρουν οι ΗΠΑ ακριβώς τη στιγμή που κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και του εκδοτικού ομίλου Dogan...

Την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Dogan Yayin για φορολογικές παραβάσεις έπειτα από τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Τύπου έγινε για να σταματήσει η επικριτική για την κυβέρνηση αρθρογραφία.

Ο Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα την εκδοτική εταιρεία, η οποία κατέχει την εφημερίδα Hurriyet, ένα πρακτορείο ειδήσεων και ραδιοφωνικά δίκτυα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αγοράζουν τις εφημερίδες του ομίλου, οι οποίες είχαν πρόσφατα δημοσιεύσει αρθρογραφία για κυβερνητικά σκάνδαλα διαφθοράς.

«Πολλές επιχειρήσεις ανά τη χώρα που έχουν στην κατοχή τους μέσα ενημέρωσης ανησυχούν για την απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών, εάν οι δημοσιογράφοι τους γράψουν άρθρα επικριτικά προς την κυβέρνηση» αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός Ερντογάν, έκαναν δηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους επικρίνοντας με δριμύτητα επιχειρηματίες του χώρου των μέσων ενημέρωσης, ειδικότερα έπειτα από την δημοσίευση άρθρων για σκάνδαλα διαφθοράς που βαρύνουν οργανώσεις στη Γερμανία, οι οποίες έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα» λέει η έκθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Dogan Yayin κάλυψαν δημοσιογραφικά δίκη στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο εναντίον ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση ποσών από δωρεές και την αποστολή τους σε φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό φορέα στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει τις κατηγορίες για δωροληψία, ενώ το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβολή προστίμου εναντίον της Dogan Yayin είναι αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου ρουτίνας, χωρίς πολιτικά κίνητρα.

Στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία επεξέτεινε την ελευθερία του λόγου, άμβλυνε τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τροποποίησε το περιβόητο άρθρο του ποινικού κώδικα «περί προσβολής του τουρκισμού».

Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και ο όρος «τουρκισμός» αντικαταστάθηκε από τον όρο «τουρκικό έθνος», παραμένουν οι περιορισμοί, κυρίως ως προς το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και την κουρδική μειονότητα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για την επιβολή περιορισμών στο Internet.

Εκατοντάδες δικτυακοί τόποι, ανάμεσά τους και το YouTube, δεν είναι προσβάσιμες στην Τουρκία. Οι περισσότερες σχετικές δικαστικές αποφάσεις ελήφθησαν με το επιχείρημα ότι οι ιστοσελίδες ενθάρρυναν την αυτοκτονία, την παιδική πορνογραφία ή διευκόλυναν την πρόσβαση των χρηστών στα ναρκωτικά, προωθούσαν την πορνεία ή εξύβριζαν τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Προπαγάνδα της Χιτλερικής Γερμανίας - Nazi propaganda (VIDEO)

Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ VASKO GLIGOROV Ή VASILIJE GLIGORIEVIC (της Χριστιάννας Λούπα)


της Χριστιάννας Λούπα

Η τακτική των ψυχιατρείων είναι παλιά και δοκιμασμένη. Ο πιο σίγουρος τρόπος να κλείσεις το στόμα κάποιου είναι να τον βγάλεις τρελό και να τον κλείσεις σε ένα ίδρυμα απ’ όπου μάλλον δεν πρόκειται να ξαναβγεί, τουλάχιστον σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Στη Σοβιετική Ένωση υπολογίζεται ότι κλείστηκε στα ψυχιατρεία ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός αντιφρονούντων, είχαμε πιστέψει όμως ότι οι εποχές αυτές είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα Σκόπια ωστόσο του κυρίου Γκρούεφσκι, θέτουν πολλά ερωτηματικά για το αν όντως η πρακτική αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Ο λόγος για τον Σκοπιανό Βασίλιε Γκλιγκορίεβιτς ή Βάσκο Γκλιγκόροφ, που υπήρξε πολέμιος του ψευδομακεδονισμού, πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια ωραία πρωία από το σπίτι του. Ο Βασίλιε είναι ιστορικός ερευνητής και ακτιβιστής υπέρ των ελληνικών θέσεων, έχει ιδρύσει μάλιστα με άλλους συμπολίτες του το «Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο» και είχε τακτικότατη επικοινωνία με ελληνικές ιστοσελίδες και bloggers. Επανειλημμένα άλλωστε καυτηρίαζε με άρθρα του την πολιτική της χώρας του ως προς το θέμα του ονόματος, ενώ δεν έπαψε να στηλιτεύει το καθεστώς Γκρούεφσκι ως ολοκληρωτικό, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως το μόνο μη δημοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης.

Το τελευταίο μήνυμα που πρόλαβε να γράψει ο Σκοπιανός ιστορικός στο Macedonia on the web στις 28 του περασμένου μήνα ήταν: «Με συλλαμβάνουν. Η αστυνομία είναι στο διαμέρισμά μου. Βοήθεια!».

Στο Greece Salonica εξ άλλου είχε ανακοινώσει λίγο πρωτύτερα, ότι ξεκινά δικαστικό αγώνα «για να αναγνωριστεί η σημαία ως εθνικό σύμβολο των Ελλήνων που ζουν καταπιεσμένοι στην ΠΓΔΜ. Ο Βασίλιε προφανώς είχε εντοπίσει ένα παραθυράκι του νόμου στη Συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία είχε λήξει η σύρραξη Αλβανών – Σλάβων το 2001 και με την οποία η Αλβανική μειονότητα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ως εθνικό της σύμβολο την Αλβανική σημαία και όχι την επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ».( http://greece-salonika.blogspot.com/), κάτι το οποίο βέβαια δεν θα μπορούσε να αντέξει το κράτος των Σκοπίων.

Επί αρκετές μέρες μετά την εξαφάνισή του, η Σκοπιανή κυβέρνηση αρνείτο να δώσει πληροφορίες για τον Βασίλιε, ισχυριζόμενη ότι είναι ανύπαρκτο πρόσωπο, ενώ κατόπιν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι βρίσκεται έγκλειστος στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ούτε η Ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποιο από τα μεγάλα κόμματα και τα μεγαλοκάναλα ασχολήθηκε με την υπόθεση. Αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε ένα μικρό και αθόρυβο κόμμα, η Δημοκρατική Αναγέννηση, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση από τη στιγμή που ξεκίνησε και συγκρότησε επιτροπή τριάντα απλών Ελλήνων πολιτών για επιτόπια επίσκεψη στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γκλιγκόροφ.

Πράγματι, στις 18 τρέχοντος η αντιπροσωπεία έφτασε στα Σκόπια, δεν της επετράπη όμως η είσοδος στο ψυχιατρείο, η διευθύντρια μάλιστα αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου ασθενούς στο ίδρυμα, μολονότι την προηγούμενη μέρα προπομπός της αντιπροσωπείας είχε επισκεφθεί τον Βασίλιε, του έγιναν όμως συστάσεις να μην μιλήσει σε κανέναν για την επίσκεψη.

Τελικά, η Δ.Α. υπέβαλε αίτηση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μέσω του Ελληνικού ΥΠΕΞ, να επιτρέψει να εξεταστεί ο Βασίλιε από γιατρούς της ανεξάρτητης Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και η απάντηση αναμένεται, ενώ το ίδιο Κόμμα ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία να εκδώσει τα γραπτά του Σκοπιανού φιλέλληνα σε βιβλίο.

Όψιμο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν πάντως και οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Παπαστάμκος και Σχοινάς, υποβάλλοντας αίτηση στον κ. Όλι Ρεν, ζητώντας τη συνδρομή της Κομισιόν, προκειμένου να επισκεφθούν στα Σκόπια τον Βασίλιε μαζί με εγνωσμένου κύρους ψυχίατρο και εκπρόσωπο της Κομισιόν και να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας του.

Αναμένοντας τα πορίσματα των ειδικών γιατρών, δεν θα κάνουμε άλλα σχόλια για το συμβάν, αυτό πάντως που θα περιμέναμε νομίζω, είναι μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από πλευράς ελληνικού κράτους και μάλιστα για ένα τόσο λεπτό ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ατελείωτη διελκυστίνδα ανάμεσα στις δύο χώρες.

THOMAS JEFFERSON'S ...PROPHECY!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ (ΣΑΡΩΝΙΔΑ)



'I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around the banks will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered.'

Thomas Jefferson 1802

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΕΔΑΔ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2009

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Το δικαίωμα της κληρονομιάς σε άτομα ελληνικής καταγωγής, που οι πρόγονοί τους είχαν περιουσίες στην Τουρκία, αναγνώρισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Τουρκία για την άρνησή της να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα στους ελληνικής καταγωγής Γεράν-Ζανέτ Νακαριάν και Αρμέν Ντεριάν και επιδικάζοντας συνολική αποζημίωση 500.000 ευρώ στους ενάγοντες.

Οι δύο ενάγοντες, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα το 1945 και το 1948 αντίστοιχα, είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, ισχυριζόμενοι ότι οι τουρκικές αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν το κληρονομικό τους δικαίωμα σε ακίνητο και οικόπεδο μεγάλης αξίας και έκτασης στην Τουρκία, με το πρόσχημα ότι δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας για την αναγνώριση αυτού του δικαιώματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Το Δικαστήριο, στις 8 Ιανουαρίου 2008, είχε αποφασίσει, χωρίς να εξετάσει τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί αμοιβαιότητας, ότι στην περίπτωση των εναγόντων είχε υπάρξει παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1, της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την παραβίαση του δικαιώματος προστασίας και πρόσβασης στην περιουσία.

Στην «πρωτόδικη» απόφασή του το ΕΔΑΔ δεν είχε επιδικάσει αποζημίωση, αλλά με τη χθεσινή απόφασή του επιδίκασε από 250.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, για την παραβίαση του δικαιώματός τους να έχουν πρόσβαση, ως κληρονόμοι, στην περιουσία τους στην Τουρκία.

sisour@orange.fr

WHAT IS CHILD ABUSE? - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ;

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ !



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2009

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ


«Σώστε τα παιδιά. Η σεξουαλική εκμετάλλευση που υφίστανται έχει ξεπεράσει το όριο της επιδημίας και έχει λάβει μορφή εκρηκτική. Τα παιδιά τα βιάζουν και τα κακοποιούν οι λεγόμενοι "ευυπόληπτοι κύριοι υπεράνω πάσης υποψίας". Οσα υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, μόνο ένα ποσοστό μικρότερο του 10% μπορεί να ιαθούν, τα υπόλοιπα καταλήγουν στα ψυχιατρεία.»

Συγγνώμη που κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Συγγνώμη που υποκαθιστούμε το κράτος, χωρίς να το θέλουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε από τον εισαγγελέα ανηλίκων (είναι ένας για όλη την Ελλάδα) 860 αιτήσεις να περιθάλψουμε παιδιά που στα σπίτια τους κακοποιούνται και αδυνατούμε, λόγω έλλειψης χώρων και πόρων. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους καρεκλοκένταυρους κρατικούς λειτουργούς, που δεν τους κλονίζει κανείς από τις θέσεις τους. Οι υπουργοί έρχονται και παρέχονται. Οι πολιτικοί το ίδιο. Αυτοί παραμένουν εκεί».

Την έκκληση έκανε χθες σε ακρόαση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κων. Γιαννόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρός της γιατρός-βουλευτής Παν. Μελάς και τα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής. Στην ίδια ακρόαση είχαν προσκληθεί να τοποθετηθούν -ενώπιον 51 βουλευτών που θα παρακολουθούσαν τις εργασίες της- και άλλες δύο ΜΚΟ: η «Κιβωτός του Κόσμου», που ίδρυσε πριν από 10 χρόνια (1998) ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, και η «ActionAid», που διευθύνει ο κ. Γεράσιμος Κουβαράς και άρχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα μας επίσης το 1998.

«Δεν έχουμε βοήθεια από "πουθενά". Το κράτος είναι αδιάφορο. Το ίδιο και οι άλλοι φορείς (σ.σ. δεν έκανε καμία αναφορά για την Εκκλησία). Μας βοηθούν 150 εθελοντές. Συχνά βάζουμε από τους μισθούς μας, για τα λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ. Περιθάλπουμε 200 παιδιά (150 Ελληνόπουλα και 50 από 12 άλλες χώρες του πλανήτη). Ηταν παιδιά του δρόμου, που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο. Αν δεν τα μαζεύαμε εμείς, αυτή τη στιγμή θα είχαν συγκροτήσει συμμορίες. Τα παιδιά αυτά ποτέ δεν είχαν ελεγχθεί υγειονομικά ούτε είχαν ποτέ εμβολιαστεί. Αν δεν ελέγχονταν από τους ανθρώπους της "Κιβωτού" σήμερα μπορεί να ήταν φορείς επιδημικών ασθενειών.»

Η "Κιβωτός" σήμερα στηρίζει και περιθάλπει υγειονομικά 40 άγαμες και κακοποιημένες γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Σιτίζει 1.200 άτομα οικονομικούς μετανάστες που φτάνουν μέχρι την πόρτα της "Κιβωτού" για ένα πιάτο φαΐ και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εχουμε έλλειψη χώρων. Αν και μας χορηγήθηκε ένας χώρος 2.000 τ.μ., απαιτείται διαμόρφωση για να γίνει λειτουργικός», τόνισε.

Βουλευτές της Πάτρας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, κατήγγειλαν ότι τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών στο λιμάνι -είναι απροσδιορίστου ηλικίας- όχι μόνο αποτελούν αντικείμενο πορνείας-σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους γονείς και προστάτες τους, αλλά «προσφέρονται για εμπόριο οργάνων»!

Τέλος, στην τρίωρη διαδικασία έγινε μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο των ΜΚΟ και τον τρόπο επιχορήγησής τους. Σφοδρή κριτική για τις ΜΚΟ άσκησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ και ζήτησαν το θέμα των επιχορηγήσεων των ΜΚΟ να έρθει στην ολομέλεια.

Τα πυρά όλων των βουλευτών, μηδέ εξαιρουμένων εκείνων της Ν.Δ., εστιάστηκαν στο ανύπαρκτο και ανυπόστατο κράτος πρόνοιας.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Κατατέθηκε το αίτημα στο ΥΠΕΞ για τον Βασίλη (Vasilije Gligorιijevic)


papathemelis.blogspot.com

Τρίτη, 24 Φεβρουάριος 2009

Κατέθεσε η Δημοκρατική Αναγέννηση το επίσημο αίτημα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να διαβιβαστεί αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας των Σκοπίων έτσι ώστε να γίνει η εξέταση από γιατρούς, του αρχαιολόγου-ιστορικού Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς.

Το αίτημα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος
Παπαθεμελής και περιλαμβάνει την εξέταση του αγωνιστή της Δημοκρατίας που
βρίσκεται έγκλειστος παρά τη θέλησή του στο ψυχιατρείο των Σκοπίων
Μπάρντοφτσι από επιτροπή γιατρών που αποτελείται από εκπρόσωπο των
Γιατρών του Κόσμου και Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Η δεύτερη αυτή αποστολή
θα ξεκινήσει, ευθύς μόλις το αίτημα γίνει αποδεκτό από την Σκοπιανή ηγεσία.

Σε ότι αφορά την δήλωση Γκρουέφσκυ πως "δεν ασχολείται με ανθρώπους που
έχουν ψυχολογικά προβλήματα", η Δ.Α. τον καλεί να κάνει αμέσως αποδεκτό το
αίτημα για εξέταση του Βασίλη από ανεξάρτητους επιστήμονες, έτσι ώστε να
λάμψει όλη η αλήθεια γύρω από την υπόθεση Γκλιγκορίεβιτς. Μέχρι τότε, καλά
είναι να περιμένει - όπως εξάλλου συνηθίζεται από κάθε κράτος που θέλει να
θεωρεί τον εαυτό του κράτος δικαίου - το πόρισμα της επιτροπής.

Να προσθέσουμε εδώ πως ήδη άρχισε να συγκεντρώνεται το υλικό που
συνέγραψε μέχρι σήμερα ο Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς για να εκδοθεί σε βιβλίο. Όσοι
έχουν στα χέρια τους σχετικά δημοσιεύματα, μπορούν να επικοινωνούν με τον
εκπρόσωπο Τύπου της Δ.Α. κ. Σταύρο Βιτάλη στο τηλ. 6979112273

GRETA GARBO - "NINOTCHKA" - 1939 (VIDEO)







Γκρέτα Γκάρμπο

Δυο ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου, η Γκρέτα Γκάρμπο και η Μάρλεν Ντίτριχ υπήρξαν ερωτευμένες με την ίδια γυναίκα με τη Μερσέντες ντε Ακόστα. Στις αρχές του 2000, η δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξε η τελευταία με τη Σουηδέζα ηθοποιό προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και επανέφερε στο προσκήνιο τη θυελλώδη ζωή της.

Η Γκρέτα Λοβίζα Γκούσταφσον γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1905 στη Στοκχόλμη από πολύ φτωχούς γονείς. Ως το 1923, χρονιά κατά την οποία πήρε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γκάρμπο, με το οποίο έμελλε να γίνει διάσημη στον κόσμο του κινηματογράφου, πέρασε δύσκολα χρόνια. Στα δεκατέσσερά της θα δουλέψει σε μπαρμπέρικο, μετά πωλήτρια, μοντέλο, θα λάβει μέρος σε μικρά διαφημιστικά, ώσπου θα την ανακαλύψει ο σουηδός σκηνοθέτης Μορίς Στίλερ, ο οποίος θα της δώσει τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «The Saga of Gosta Berling».

Συνολικά η Γκρέτα Γκάρμπο εμφανίζεται σε 27 ταινίες (δύο γυρίστηκαν στη Σουηδία, μία στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στο Χόλιγουντ). Οι σημαντικότερες ταινίες της του βωβού κινηματογράφου ήταν: «The Torrent» (1926), «Σαρξ και Διάβολος» («Flesh and the Devil») (1927) και «Love» (1927). Η μεγάλη της επιτυχία όμως θα έρθει το 1930, με το «Αννα Κρίστι», όταν θα ακουστεί για πρώτη φορά μέσα στις σκοτεινές αίθουσες η βαθιά, βραχνή φωνή της. Εναν χρόνο αργότερα θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Μάτα Χάρι», η οποία θα σημειώσει τεράστια επιτυχία και θα της χαρίσει τον τίτλο της πιο αινιγματικής σταρ του Χόλιγουντ.

Τον Ιούνιο του 1931 η Γκάρμπο θα γνωρίσει την Μερσέντες ντε Ακόστα. Οι δύο γυναίκες θα συνδεθούν με μακροχρόνια φιλία που θα τελειώσει πικρά το 1960, όταν η Ντε Ακόστα, περιγράφοντας στην αυτοβιογραφία της τη σχέση τους, θα ισχυριστεί ότι είχαν δεσμό και θα δημοσιεύσει μια γυμνόστηθη φωτογραφία της Γκάρμπο από ένα ταξίδι που είχαν κάνει μαζί στη Σιέρρα Νεβάδα.

Τη δεκαετία του 1930 το άστρο της Γκάρμπο συνεχίζει να λάμπει πάνω από το Χόλιγουντ εξασφαλίζοντάς της δόξα, δύναμη και χρήμα. Χαρισματική μπροστά στην κάμερα, η Γκάρμπο θα συγκινήσει βαθιά το κοινό ενσαρκώνοντας το 1937 τη Μαργαρίτα Γκοτιέ στο «Η κυρία με τις καμέλιες», τόσο ώστε κάποιοι θα ομολογήσουν ότι, παρακολουθώντας τον θάνατο της σταρ στην οθόνη, είδαν την ψυχή της να αποχωρίζεται από το κορμί της. Το ίδιο κοινό που συνέπασχε με το δράμα της Μαργαρίτας και μούσκευε στο κλάμα τα δαντελένια του μαντίλια θα γελάσει με την ψυχή του δύο χρόνια μετά, στην άλλη μεγάλη επιτυχία της Γκάρμπο, την κλασική «Νινότσκα». Παρ' όλα αυτά, θα χάσει για τέταρτη φορά το Οσκαρ μέσα από τα χέρια της αυτή τη φορό από την Βίβιαν Λι και το επικό «Οσα παίρνει ο άνεμος». Το Χόλιγουντ όμως δεν ξεχνά τα παιδιά του... Το 1954 τής απονέμει ειδικό Οσκαρ για «αξέχαστες ερμηνείες», το οποίο η Γκάρμπο δεν μπήκε καν στον κόπο να παραλάβει αυτοπροσώπως.

Το 1941, σε ηλικία μόλις 36 ετών, εγκατέλειψε τον χώρο του θεάματος. Αν και διάσημοι άνδρες μπαινόβγαιναν στη ζωή τής Γκάρμπο, κανένας δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα της μοναξιάς που τη συντρόφεψε ως τα βαθιά της γεράματα. Τον Απρίλιο του 1990 πέθανε στο διαμέρισμα όπου κατοικούσε για πάνω από 30 χρόνια. Ηταν 84 ετών.

H Γκρέτα Γκάρμπο δεν άντεχε τη μοναξιά. Παρ' όλα αυτά ζούσε απομονωμένη και απελπισμένη, αν και θα ήθελε να συμβιώνει με τον έρωτα των σχολικών της χρόνων που άκουγε στο όνομα Μίμι Πόλακ. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση της Σουηδέζας ηθοποιού, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επιστολές προσωπικού περιεχομένου για την αθέατη πλευρά της ζωής του κοριτσιού από τη Στοκχόλμη που έμελλε να γίνει «το πρόσωπο του Χόλιγουντ» στη δεκαετία του '30, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει σε 27 ταινίες, αλλά ζούσε σαν ερημίτισσα.

Αλλά δεν είναι μόνον η ερωτική σχέση της Γκάρμπο με την Πόλακ - αλληλογραφούσαν για 60 ολόκληρα χρόνια - που φωτίζει άγνωστα κομμάτια από τη ζωή της. Δύο εκθέσεις στη Σουηδία και ένα βιβλίο αποκαλύπτουν πως, προτού εγκαταλείψει την άσχημη Αμερική, όπως αποκαλούσε τις ΗΠΑ, τα είχε με τον εαυτό της, είχε πέσει σε κατάθλιψη και ντρεπόταν επειδή ο πατέρας της εργαζόταν ως καθαριστής αποχωρητηρίων.

Ώς πρόσφατα η Γκάρμπο (γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1905) θεωρείτο το ευτυχισμένο τυχερό κορίτσι που μεταλλάχθηκε σε ψυχρή γεροντοκόρη όπως ήθελε η χολιγουντιανή MGM, η οποία την υποχρέωσε να χάσει 15 κιλά. Στο στάδιο προετοιμασίας μιας από τις εκθέσεις στο Σουηδικό Ταχυδρομικό Μουσείο, μια ερευνήτρια συνάντησε ανθρώπους που θυμούνταν την «Κάτα», ή «Γκούρα», όπως ήταν τα παρατσούκλια της Γκάρμπο, η οποία μεγάλωσε στη φτωχική συνοικία Σόντερμαλμ της Στοκχόλμης. Ένας από εκείνους, γυμναστής στα νιάτα του, θυμήθηκε πως η Γκρέτα Γκούσταφσον (το πατρώνυμό της) ήθελε από μικρή να γίνει ηθοποιός «διότι ήταν κομψό επάγγελμα».

Πηγή: http://cyberdonald.blogspot.com/

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ - Aus der Weltfinanzkrise folgt die Arbeitslosigkeit - Από τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Γκάρο (Γερμανία)



του Σπύρου Γκάρου

Αυτά τα δύο συμβαδίζουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα στη παγκόσμια χρηματαγορά και στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα στη Γερμανία η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα σε δύο μήνες, Δεκέμβριο και Γενάρη χάθηκαν 387.000 θέσεις. Δηλαδή από 3,102 εκατ. ανέργους φτάσαμε στα 3,5 εκατομμύρια. Πολλές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τις απολύσεις λειτουργούν με μειωμένο ωράριο απασχόλησης (Kurzarbeit). Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας (BA) το Γενάρη φέτος, σε όλη τη Γερμανία, 10.600 επιχειρήσεις δήλωσαν για 290.600 εργαζόμενους μείωση του ωραρίου. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι θα έχουν υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια. Ένα μεγάλο κύμα απολύσεων απειλεί τη γερμανική αγορά εργασίας. Η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μέσω της παγκοσμιοποίησης, και σαν μία μεταδοτική ασθένεια, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Το κεφάλαιο άρχισε να καταρρέει στις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, παρασύροντας σ' αυτή την κατάρρευση και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η γερμανική κτηματική τράπεζα “HRE“ της οποίας η μετοχή πέρσι στο χρηματιστήριο είχε αξία 45€, σήμερα η αξία της κυμαίνεται στο 1,5€. Παρ' όλα τα δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση επένδυσε για να τη στηρίξει, εντούτοις διακινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση και ίσως κρατικοποιηθεί. Το ίδιο συνέβη και με τη “Commerzbank“ η όποια αγόρασε πριν ένα χρόνο την Dresdner Bank, μετά όμως από μικρό χρονικό διάστημα άπλωσε την παλάμη και ζητούσε από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση γιατί έφτασε στα πρόθυρα του φαλιρίσματος, η μετοχή της από 70€ περίπου τιμάται σήμερα 3,5. Σε όλους τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς οι μετοχές στο χρηματιστήριο έχασαν το 60% της αξίας τους. Η κυβέρνηση της ΟΔΓ για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα επενδύει δισεκατομμύρια. Που πηγαίνουν όμως όλα αυτά τα χρήματα, που είναι οι περίφημοι μάνατζερ, των οποίων τα λάθη τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης; Αυτοί έχουν λουφάξει, αφού έχουν αποθηκεύσει τόσα πολλά για τους εαυτούς και τις επόμενες γενιές τους, εγκαταλείπουν σήμερα το καράβι προτού αυτό βουλιάξει.

Ιδού τι ανέφερε ένας διευθύνων μίας επιχείρισης επενδύσεων:
“...παραιτούμαι και αναχωρώ για τις Μπαχάμες, είμαι 45 χρονών και έχω κάνει μία περιουσία 60 εκατ. δολλάρια, μου φτάνουν να ζήσω με την οικογένειά μου τα υπόλοιπά χρόνια απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα...” Μπορεί να το πει και να το κάνει αυτό ένας αυριανός άνεργος υπάλληλος της εταιρίας του;

Και ερχόμαστε στα αγαθά της παγκοσμιοποίησης, το μεγάλο δράμα που παίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό σ' αυτόν τον κλάδο. Πέρσι στην Αμερική, υπό την προεδρία του Bush, ο οποίος φεύγοντας άφησε πίσω του μία καμμένη γη και μια κατεστραμμένη οικονομία, ο γίγαντας General Motor δήλωσε ότι οικονομικά βουλιάζει, και απαίτησε εκβιαστικά από την γερμανική κυβέρνηση ενίσχυση περί τα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια αλλιώς στοχεύει να κλείσει τη θυγατρική εταιρία OPEL στο Bochum και να πετάξει εν ψυχρώ από την μία ημέρα στη άλλη χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, καθώς επίσης και όλους που εργάζονται στις υπόλοιπες βιομηχανίες, αυτές που παράγουν ανταλλακτικά για την OPEL. Τα θεμέλια άρχισαν από το 2007 να τρίζουν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. Όπως ήταν επόμενο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και GM, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα, ώστε οι εργαζόμενοι σ' αυτή την αυτοκινητοβιομηχανία, - ή οποία σέρνει στους ώμους της 80 χρόνια από την ίδρυση της,- να γνωρίζουν ποια θα είναι η μοίρα τους. Θα εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΟΔΓτα δισεκατομμύρια για να την σώσει; Ή όχι; Γεγονός είναι ότι αν δεν επενδυθούν στην OPEL περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 3,3 δισεκ. που έχει ανάγκη, τότε η εταιρία θα κηρύξει πτώχευση. Υπάρχει και η σκέψη να αγοραστεί από τη BMW ή τη VW (Φολξβάγκεν). Ακόμα τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, όλα βρίσκονται στον αέρα και οι 25 000 εργαζόμενοι ζουν καθημερινά το εφιάλτη, πότε θα έρθει στο σπίτι τους η απόλυση.

Τελευταία η GM μετά από πιέσεις δήλωσε ότι πιθανώς το εργοστάσιο της OPEL στη Γερμανία να το διατηρήσει. Αλλά πώς...; Από την άλλη πλευρά η άλλη θυγατρική βιομηχανία της GM ή SAAB στη Σουηδία ήδη κήρυξε πτώχευση. Πολλές γερμανικές βιομηχανίες που παράγουν ανταλλακτικά για αυτοκίνητα, όπως η φίρμα BOSCH GmbH, και η φίρμα Schaeffler στην πόλη Herzogenaurach εφαρμόζουν το σύστημα της μειωμένης εργασίας για να μην προβούν σε απολύσεις. Ένας φαύλος κύκλος πού κανείς δεν έχει τη δύναμη και την ορατότητα να ξεκαθαρίσει και να δει τι παίζεται πίσω από αυτό το μεγάλο σκηνικό του καπιταλισμού. Ένας σοφός είχε αναφέρει ότι: Το πρώτο σημάδι μίας κατάρρευσης των ηθών είναι η απόκρυψη της αλήθειας, (Montaigne). Σωστό, αυτό συμβαίνει σήμερα στην πραγματικότητα. Πολλές φορές η αγορά εργασίας, μας παρουσιάζεται με “ροδινά” χρώματα ενώ δεν είναι έτσι, ο κόσμος δεν είναι ανάπηρος από αχρωματοψία... Σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα, μπορεί καθένας να διαπιστώσει, ότι υπάρχει κορεσμός. Από τη άλλη πλευρά οι μάνατζερ των μεγάλων βιομηχανιών, από πλούσιοι έγιναν τα τελευταία χρόνια πλουσιότεροι και ως εκ τούτου βραδυκίνητοι, η ευλυγισία τους λείπει, τα εκατομμύρια Ευρώ τα έχουν εξασφαλίσει δεν χρειάζονται ταμείο ανεργίας των 400 ή 500 €, ούτε θα πάνε στην κοινωνική πρόνοια για να ζητήσουν το επίδομα ύπαρξης...

Η οικονομία στην ΕΕ μέρα με τη ημέρα καταρρέει και η χιονοστιβάδα που ξεκίνησε να κυλάει από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παρασύρει μαζί της και όλες τις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου. Εμείς οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι, πληρώνουμε την απληστία και τα σπασμένα μιας κακής διαχείρισης των μεγάλων “μάνατζερ”. Ας μου αναφέρουν όλοι αυτοί που κάθονται στις βαθιές πολυθρόνες, όταν εμείς δεν έχουμε εργασία, πως θα επενδύσουμε σαν καταναλωτικό κοινό; Ποια θα είναι η αγοραστική μας δύναμη; Αυτό δεν το σκέφτονται και ούτε τους ενδιαφέρει. Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης έγκρινε για τη διάσωση και στήριξη της οικονομίας 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη το πρώτο πακέτο ξεκίνησε να λειτουργεί. Τέλος, με τα από όλα αυτά, και την εκλογή του Obama στην Ουάσιγκτον, αφού ο Bush άφησε πίσω του ερείπια, να ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε το μεγάλο “κραχ” του 1929 στη Ν. Υόρκη και τα γεγονότα του 1933 στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητος ένας έλεγχος στη βιομηχανική παραγωγή αλλά και στη χρηματιστηριακή κίνηση του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι απαραίτητη μία ανακαίνιση του οικονομικού συστήματος και μία δίκαια κατανομή του χρήμα

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 1950's - ΠΑΝΑΚΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ SOS

H ΣΑΡΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ! (της Χριστιάννας Λούπα)


τζαμί στην Κομοτηνή

της Χριστιάννας Λούπα

«Σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω», μπορεί ο μουσουλμάνος σύζυγος να πει μπροστά στο μουφτή κι έτσι απλά να βγει το διαζύγιό του, σύμφωνα με τον ιεροϊσλαμικό νόμο, την περιβόητη Σαρία, που μολονότι στην Τουρκία έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες, στη Δυτική Θράκη διακυβεύει το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τη Σαρία εξ άλλου, η γυναίκα δεν δικαιούται να ζητήσει διαζύγιο. Την επιμέλεια των παιδιών, σε περίπτωση διαζυγίου, έχει η μητέρα για τα αγοράκια μέχρι τα επτά τους χρόνια, για τα κοριτσάκια μέχρι τα εννιά. Μετά τα παίρνει ο πατέρας χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η γυναίκα δικαιούται μόνο τρίμηνη διατροφή - που στην πράξη ούτε κι αυτή επιδικάζεται - ενώ υποχρεώνεται να φύγει από τη συζυγική εστία, παίρνοντας μαζί της μόνο ό,τι της ανήκε κατά τη μέρα του γάμου και οπωσδήποτε συνοδευόμενη από την κοινωνική κατακραυγή. Επίσης, κατώτερη ηλικία γάμου είναι τα δώδεκα. Επιτρέπεται ο γάμος δι’ αντιπροσώπων(!!!) και ο άντρας επιτρέπεται να πάρει μέχρι τέσσερις συζύγους. Η γυναίκα θεωρείται μοιχός αν συνάψει σχέση ακόμα και αφού την έχει εγκαταλείψει ο σύζυγός της.

«Κατώτερη είναι η γυναίκα από τον άντρα και μόνο υπακούοντάς τον μπορεί να γίνει καλή και ενάρετη», λέει το Κοράνι. Όμως η υποδεέστερη θέση της γυναίκας δεν φαίνεται μόνο στα θέματα γάμου, αλλά είναι σαφής και στα κληρονομικά ζητήματα. Η Σαρία ορίζει ρητά πως οι γιοί παίρνουν πάντα διπλό κληρονομικό μερίδιο από τις κόρες. Όταν ο αποθανών αφήσει μόνο δύο κόρες, τότε στην κληρονομητέα περιουσία υπεισέρχονται οι άρρενες συγγενείς του κληρονομουμένου, ενώ αν δεν υπάρχουν παιδιά και ο πατέρας του αποθανόντος είναι εν ζωή, αυτός θα πάρει τα ¾ της κληρονομιάς, περιορίζοντας το μερίδιο της συζύγου στο ¼.

Η Σαρία προφανώς και σαφέστατα αντίκειται όχι μόνο στο άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και στο άρθρο 116, παρ. 2 του ελληνικού συντάγματος όπως διαμορφώθηκε με την τελευταία αναθεώρηση: «Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Ελάχιστοι γνωρίζουν άλλωστε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν στην Τουρκία, όπως προανέφερα, δεν εφαρμόζεται η Σαρία για τις οικογενειακές διαφορές. Εφαρμόζεται μόνο μεταξύ των Ελλήνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης!

Βρισκόμαστε λοιπόν στο σημείο όπου για τους μουσουλμάνους Έλληνες υπηκόους της Θράκης δεν ισχύει το Αστικό Δίκαιο που ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά η Σαρία, που αποτελεί την πιο κραυγαλέα και κατάφωρη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις από το μουφτή Ξάνθης ή Διδυμοτείχου, όπου η σύζυγος δεν ακούγεται καν, οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην της, ενώ στερείται παντελώς το δικαίωμα αντίκρουσης (ή υποστήριξης) του λόγου του διαζυγίου. Επίσης, ανατίθεται η επιμέλεια σε έναν γονιό, χωρίς να ελεγχθεί η καταλληλότητά του και χωρίς καν να ερωτηθεί. Και τίθεται το ερώτημα: αν τέτοιες αποφάσεις δεν είναι αντισυνταγματικές, τότε ποιες είναι;

«Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις», πρεσβεύει το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 4. Όμως το 2009 σε μία περιφέρεια της Ελλάδας, οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι, αλλά αντικείμενα. Σε μία περιφέρεια της Ελλάδας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες δεν ισχύουν για όλους και καταστρατηγούνται απροκάλυπτα. Σε μία περιφέρεια της Ελλάδας η δικαστική εξουσία δεν ανήκει στα δικαστήρια της χώρας, αλλά σε κάποιον ιεροδίκη, χωρίς τις παραμικρές νομικές γνώσεις.

Μήπως θα έπρεπε επί τέλους οι μουφτήδες να περιοριστούν στο αμιγώς θρησκευτικό και πνευματικό έργο τους, αφήνοντας την απονομή της Δικαιοσύνης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, στους κρατικούς δικαστικούς λειτουργούς;

VASILIJE GLIGORIJEVIC (VASKO GLIGOROV): H EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΜΠΑΡΝΤΟΦΤΣΙ

ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! - HARRY NICOLAIDES BACK HOME AT LAST!

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGGERS



Παρασκευή, 20 Φεβρουάριος 2009
Αγαπητοί φίλοι των Ελληνικών blogs

Είχα την τιμή χθές, ενώπιον των διεθνών και σκοπιανών ΜΜΕ, να εκφράσω την αλληλεγγύη των Ελλήνων bloggers στον έγκλειστο
στο άθλιο ψυχιατρείο του Μπάρντοφτσι φίλο blogger Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.

Αυτό σας διαβεβαιώ πως έγινε με πλήρη αντίληψη του βάρους της ευθύνης που αναλάμβανα, και να γιατι:

1. Οι Έλληνες bloggers είναι αυτοί που ανέδειξαν την υπόθεση του Βασίλη, απο τη στιγμή που πόσταρε το γνωστό: ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΒΟΗΘΕΙΑ.


2. Οι Έλληνες bloggers είναι αυτοί που "σήκωσαν" το θέμα ψηλά. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, απλά
ακολουθήσαμε τα ίχνη που κατέγραφαν τα blogs και φυσικά την φωνή της συνείδησής μας.

3. Τα μεγαλοκάναλα και τα συγκροτήματα Τύπου, παρόλο ότι, οι bloggers ξελαρυγγίζονταν σε κάθε τόνο για τον εγκλεισμό του Βασίλη
Γκλιγορίεβιτς, τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν σε μεγάλο βαθμό, σιγή ιχθύος.

4. Στους μόνους που μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την τύχη των 30 απλών Ελλήνων της αποστολής, ήταν οι Έλληνες bloggers. Τόσο
τα ΜΜΕ, όσο και το κεντρικό διαχειριστικό πολιτικό σύστημα, δεν μπορούσαν να έχουν την εμπιστοσύνη μας. Γιατι μέχρι τελευταία
στιγμή, όλη η "επίσημη Ελλάδα", συνέπλεε με την επίσημη σκοπιανή άποψη πως ο Βασίλης Γκλιγκορίεβιτς, είναι φανταστικό πρόσωπο.

5. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, όλο το σύστημα, εθνικό, σκοπιανό και διεθνές, παρακολουθούσε την εξέλιξη της αποστολής μέσα απο τα
ελληνικά blogs. Και πολύ γρήγορα έγινε σαφές σε όλους, πως η ενημέρωση στην περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, θα ήταν
αστραπιαία και έντιμα απο τους Έλληνες bloggers και όχι φιλτραρισμένα από τα μεγαλοκάναλα και τα συγκροτήματα Τύπου.

6. Τα 30 μέλη της αποστολής, είχαν την διαβεβαίωση πως παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις τους απο τους Έλληνες bloggers. Αυτή
η βεβαιότητα τους έδωσε και την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας που χρειάζονταν για να κάνουν μέσα σε ένα εντελώς
εχθρικό περιβάλλον το ταξίδι ως το ψυχιατρείο.

Αγαπητοί φίλοι

Ως δημοσιογράφος, μαθητής του Δάνου Λούη και του Αστέρη Στάγγου, μιας δημοσιογραφίας που διαπνέονταν απο ήθος, το 1987
όντας εργαζόμενος στο Έθνος του Μπόμπολα, παρέδωσα την δημοσιογραφική μου ταυτότητα στον μακαρίτη Αλέξανδρο
Φιλιππόπουλο, εγκαταλείποντας την δημοσιογραφία του είδους που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Αυτήν την δημοσιoγραφία που
ονειρεύτηκε η δική μας γενιά, γίνεται πραγματικότητα σήμερα μέσα απο τα ελληνικά blogs. Διαποτισμένη απο αρχές, όπως το
ήθος, ο σεβασμός στη γνώμη αλλά και η άμεση έντιμη ενημέρωση.

Γι αυτά τα ευγενή χαρακτηριστικά που έχουν σήμερα οι Έλληνες bloggers, εμείς οι υπόλοιποι, πρέπει να είμαστε ευγνώμωνες. Λάθη
υπάρχουν. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί κάνουν λάθη. Αλλά το δένδρο του διαδικτύου με τα κλωνάρια του τους boggers,
παραμένει υγιέστατο. Σε αντίθεση με τον κορμό του συστήματος μαζικής ενημέρωσης, του οποίου ακόμη και οι ρίζες, εδώ
και καιρό έχουν σαπίσει.

Για λογαριασμό των 30 απλών Ελλήνων πολιτών που πήγαμε στα Σκόπια για να βοηθήσουμε το δύστυχο αυτό παληκάρι που
ακούει στο όνομα Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά.


Ο συμπολίτης σας και blogger

Σταύρος Βιτάλης

Υ.Γ. Αύριο επικοινωνούμε με τους Γιατρούς του Κόσμου. Αφού θέλουν οι Σκοπιανοί επίσημη προσέγγιση για εξέταση του
Βασίλη μέσα απο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των υπουργείων τους, θα την έχουν λείαν συντόμως.

Πηγή: papathemelis.blogspot.com

HARRY NICOLAIDES IS BACK! - NEOS KOSMOS

HARRY'S BACK!

Harry Nicolaides speaks to Neos Kosmos about his seven month ordeal in a Thai jail

Fotis Kapetopoulos

FORMER Neos Kosmos English Edition (NKEE) staffer, Harry Nicolaides arrived in Melbourne on Saturday after almost seven months in a Thai prison and fell into the arms of his father Socrates and brother Forde. Harry's first priority is to try to come to terms with what occurred to him and the shock of his mother's stroke. "I cannot stop crying" he said to NKEE.

Asked if he can describe what he is feeling Harry said, "I am bewildered, I am dazed and I have lost touch with my feelings and my ability to relate to my environment."

Harry was informed about his mother's stroke an hour after his release, "I am overwhelmed with concern about my mother, my brief feelings on release of epiphany and exquisite joy dissolved when I was confronted with the news of my mother's stroke - I am in a state of shock and disorientation."

"She was overcome with emotion, she was crying when she saw me" added Harry.

Harry received a royal pardon, last Thursday for the crime of lese majeste, a law punishing any insult to the Thai royal family. Harry was sentenced to three years jail for a paragraph in his self published book Vesrimilitude that talks of a fictional Thai prince's alleged infidelities.

Harry was aware of the Thai law; "I knew the law existed but not in my wildest dreams did I think that they would take me seriously enough to drag me into the ordeal that I have experienced. I wrote that book three years ago."

Harry admits that an article by him published in Eureka Street, a Melbourne based publication, alleging that Thai police turned a blind eye to the importation of child pornography from Burma, may have impacted on his situation, "It may have put me on the radar, I knew I was always provocative but at worst if anything at all happened I thought I would be deported, never jailed."

Harry describes what he felt when he was in prison, "like falling in a dark hole. It was an experience of shock and disbelief so unfamiliar to anything I could even imagine."

In fact, the last day before being released Harry fell into a sewer hole leading to a large cesspool, "If not for the holding on to a rusted and flimsy man hole wires I would have been submerged in human excrement."

He describes the prison as being like a "prisoner of war camp that you see in movies like The Great Escape, with gun turrets and barbed wire everywhere".

"The conditions are impossible to comprehend or believe, it shocked me and disgusted me, it was like the worst of Bangkok's slums only a hundred times worse," Harry says.

He talks of the process of "suspending humanity and allowing for a form of numbness, a mortification as all I could do is fulfil my basic human needs."

"In prison I encountered many people and experiences that could have easily nurtured antipathy in me towards the Thai people, but I never lost sight for the reality that this was an extreme situation and that the essential goodness of most of the Thai people"

Harry expresses his feelings to NKEE of being in a prison "surrounded by foreign culture and a language I did not understand, I was in prison within a prison, we had to prostrate ourselves in front of prison officials."

Harry adds, "I need to rise above some of those feelings, my partner Jiantana who is Thai helped me tremendously in the process."

But Harry's antipathy to the prison guards is hardly veiled, "The guards are lazy, corrupt and self servicing and they beat people for no reason. I remember near the last day when we were eating they picked a poor Thai man and made him bend over and beat him with a heavy wooden pole across his back. When I asked some Iranian prisoners who spoke some Thai why they were beating him, they said because the prisoner had not finished laundering the guard's clothes in time."

His mind will always be seared with images of prisoners "left to die from TB or HIV instead of being treated", or corrupt Thai guards humiliating prisoners and the eternal stench of the prison.

While in prison he met a number of foreign nationals one of the being Viktor Bout the infamous weapons dealer depicted by Nicolas Cage in the film Lord of War.

"I was the unofficial correspondent Victor Bout who ran an airline serviving all the African nations and is now awaiting extradition to the US." He also shared a cell with one of the world's leading drug king pins now awaiting extradition to Australia.

While Harry maybe considering the writing of a book about his nightmarish experiences in a Bangkok jail, his main focus for the time being is to become normal and to assist in the care of his mother.

NKEE has sought an exclusive in-depth interview with Harry Nicolaides which will be appearing soon.

ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ "ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ": "ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΜΟΥ"

"Στέγνωσαν τα δάκρυά μου"


H συγκίνηση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα του Σωκράτη Νικολαΐδη και του γιου του Χάρη, μετά την απελευθέρωση του τελευταίου και την επιστροφή του στη Μελβούρνη. Φώτο: Πάνος Κακαλιάς


Ο Χάρης Νικολαΐδης μιλά αποκλειστικά στο "Νέο Κόσμο" για τις συνθήκες στη φυλακή, την επιστροφή του στη Μελβούρνη, το αντάμωμα με τη μητέρα του

ΤΟΥ ΣΩΤ. ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ

"Έχω δει το φιλμ "Εξπρές του Μεσονυκτίου" και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που έζησα εγώ σε μπουντρούμι της Μπανγκόκ ήταν πολύ χειρότερα", δήλωσε στο "Νέο Κόσμο" ο πρώην συντάκτης μας, Χάρης Νικολαΐδης, φανερά εξαντλημένος, αλλά και ανακουφισμένος, που ο εφιάλτης του τελείωσε.

"Ακόμα νοιώθω τις αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια μου. Ούτε σε ζώα δεν συμπεριφέρονται έτσι". Όπως μάς εξήγησε, στη φυλακή όπου κρατείτο, υπήρχαν άλλες 20.000 κρατούμενοι.

"Οι περισσότεροι βαρυποινίτες. Δολοφόνοι, βιαστές, έμποροι όπλων", λέει για τις συνθήκες κράτησής του και συνεχίζει: "Σε κάθε κελί στοιβαγμένοι από 60 έως και 90 άτομα. Δεν υπήρχε χώρος ούτε για να είσαι όρθιος. Βρωμιά παντού. Το κελί έχει μια τουαλέτα. Μια τρύπα στο έδαφος και δεν έχει εξαερισμό. Κοιμόμουν με μια μάσκα, για να μην προσβληθώ από φυματίωση ή πνευμονία. Μας έδιναν γάλα σόγια το πρωί και μετά πλενόμασταν σε κάτι γούρνες με νερό που ήταν βούρκος. Το νερό άλλαζε κάθε εβδομάδα. Το φαγητό μας ήταν, κυρίως, ψαροκόκαλα και βραστό νερό. Δεν το μπορούσα με τίποτα. Στη φυλακή κυκλοφορούσαμε ξυπόλητοι και ανάμεσά μας ήταν δεκάδες γάτες τις οποίες άλλοι κρατούμενοι έκαιγαν με τσιγάρα. Το πάτωμα ήταν γεμάτο από ψαροκόκαλα, εμετό και ακαθαρσίες".

Ο Χάρης μάς είπε ότι αρκετές φορές κρατούμενοι πέθαιναν στο κελί τους και έμεναν εκεί τα πτώματά τους έως την επόμενη μέρα.

"Τουλάχιστον δώδεκα άτομα πέθαναν στο δικό μου κελί", είπε, ενώ ανέφερε ότι οι φύλακες έδερναν κρατούμενος με μακριά, χοντρά ξύλα.


ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ... ΒΟΘΡΟ

Την περασμένη Πέμπτη, ο Χάρης ενημερώθηκε για την απονομή χάριτος από τον βασιλιά.

"Η ημέρα αυτή θα μου μείνει αξέχαστη", λέει και εξηγεί:

"Το πρωί έπεσα μέσα σ' ένα βόθρο με ακαθαρσίες. Πάτησα σε κάποια ξύλα που ήταν σάπια και έπεσα στο βόθρο. Παρά λίγο να πνιγώ μέσα στις ακαθαρσίες. Λίγο αργότερα, ενημερώνομαι ότι θα αποφυλακιστώ. Και πριν προλάβω να συνέλθω, μου λένε ότι η μητέρα μου έπαθε εγκεφαλικό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση".

Από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης πήγε κατευθείαν στο ίδρυμα όπου νοσηλεύεται η μητέρα του, Δέσποινα Νικολαΐδη, η οποία μην αντέχοντας τις δοκιμασίες των τελευταίων έξι μηνών υπέστη εγκεφαλικό.

"Η μητέρα μου δεν μπορεί να μιλήσει. Δεν ξέρουμε αν καταλαβαίνει καλά-καλά", μάς είπε ο Φώτης Νικολαϊδης, αδελφός του Χάρη, προσθέτοντας:

"Θα δούμε αν θα γνωρίσει τον Χάρη".

Φυσικά και τον γνώρισε. Με το που την πλησίασε καυτά δάκρυα άρχισαν να τρέχουν στα μάγουλα της κυρα-Δέσποινας.

Δεν μπορούσε, όμως, να του μιλήσει, παρά μόνο έλεγε "ναι, ναι, αγόρι μου". Ο Χάρης την είχε επί ώρες στην αγκαλιά του και την χάϊδευε.

"Θέλω να την ξαναδώ όπως ήταν πριν", μάς είπε ενώ ο πατέρας του Σωκράτης εξέφρασε την ευχή η επιστροφή του γιου του να βοηθήσει και στην αποκατάσταση της υγείας της συντρόφου του.


ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΒΙΒΛΙΟ

O Χάρης Νικολαϊδης σκέφτεται να γράψει βιβλίο όπου θα εξιστορεί τον εφιάλτη που έζησε στο μπουντρούμι της Μπανγκόκ.

Μάς είπε, όμως, ότι θέλει να του περάσει ο "θυμός του", εκφράζοντας την ελπίδα "κανένας άλλος Αυστραλός να μην χρειαστεί να υποστεί μία δοκιμασία σαν αυτήν που πέρασα τους τελευταίους πεντέμισι μήνες".

"Θέλω το βιβλίο αυτό να μην έχει ρατσιστική χροιά. Όντως, έζησα έναν εφιάλτη, εξαιτίας κάποιων ακραίων καταστάσεων και ειδικών συνθηκών, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι οι Ταϊλανδοί είναι ευγενικός, φιλόξενος, ζεστός λαός και τους αγαπώ".

Ο ίδιος, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμπαράσταση της φίλης του, Τζιντάνα, που τον συνόδευσε πίσω στην Αυστραλία, ίσως να μην τα κατάφερνε.

"Για μένα, η Τζιντάνα υπήρξε ένας βράχος που με στήριζε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Στίβεν Σμιθ, με δήλωσή του, μετά την απελευθέρωση του Νικολαΐδη, ανέφερε ότι "η ταχύτατη απονομή χάριτος και η άμεση απέλασή του στην Αυστραλία δείχνει τις καλές σχέσεις της χώρας με την Ταϊλάνδη".

Σύμφωνα με τον κ. Σμιθ, πριν την καταδίκη του ομογενή συγγραφέα και δημοσιογράφου, η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να κάνει πολλά, γιατί θα φαινόταν ως παρέμβαση στη νομοθεσία ξένης χώρας.

Όταν, όμως, υποβλήθηκε η αίτηση χάριτος η Αυστραλία την υποστήριξε με θέρμη.

Μαζί του συμφώνησε και ο Αυστραλός δικηγόρος του Νικολαΐδη, Μαρκ Ντιν, ο οποίος είπε ότι, μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας, η Αυστραλία ενήργησε αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Ο κ. Ντιν επαίνεσε την άριστη συνεργασία μεταξύ της αυστραλιανής κυβέρνησης και των Αρχών της Ταϊλάνδης που οδήγησε στην απελευθέρωσή του.

"Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ασχολήθηκε με την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο, που σημαίνει ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε την υπόθεση του Χάρη. Ως εκ τούτου, η διαδικασία ολοκληρώθηκε όσο ήταν το δυνατόν γρηγορότερα" είπε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμιά περίπτωση ο Νικολαΐδης δεν έπρεπε να συλληφθεί αρχικά και να καταδικαστεί.

"Η προηγούμενη κυβέρνηση τον χρησιμοποίησε κατά απαράδεκτο τρόπο για να δείξει ότι είχε την εύνοια της μοναρχίας. Γι' αυτό του άσκησε και δίωξη", είπε ο κ. Ντιν.

Ως γνωστόν, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έκανε δεκτό το αίτημα του ομογενή συγγραφέα και δημοσιογράφου Χάρη Νικολαΐδη για απονομή βασιλική χάριτος.

Πριν ένα μήνα, ο Χάρης Νικολαΐδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι πρόσβαλε τη βασιλική οικογένεια με μια αναφορά του λίγων αράδων σε ένα μυθιστόρημα που πούλησε μόνο επτά αντίγραφα.


ΞΕΧΩΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

"Είμαι ευτυχισμένος, ζαλισμένος και δεν το πιστεύω ακόμα ότι είμαι ελεύθερος και πίσω στη Μελβούρνη", δήλωσε το Σάββατο, μετά την απελευθέρωσή του, την απέλασή του και την επιστροφή του στη Μελβούρνη.

Η υποδοχή του Νικολαΐδη στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και η επιστροφή του ήταν πρώτο θέμα στα αυστραλιανά, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με δάκρυα στα μάτια, τον υποδέχθηκαν ο πατέρας του Σωκράτης και ο αδελφός του Φώτης.

Ο Χάρης Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον αυστραλιανό λαό και τα μέσα ενημέρωσης για την συμπαράστασή του όλο αυτό το διάστημα που "ζούσε έναν εφιάλτη".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε με έμφαση ότι ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμπαράσταση και από την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, τα κυπριακά, ο λαός της Ελλάδας και της Κύπρου, ο απανταχού ελληνισμός, αλλά και ο πολιτικός κόσμος των δυο χωρών μού συμπαραστάθηκαν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμπαράσταση της ομογένειας της Αυστραλίας. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου", είπε υπογραμμίζοντας: "Η κινητοποίηση οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο "Νέο Κόσμο", που από την στιγμή της σύλληψής μου, έκανε ότι ήταν δυνατόν για να μην ξεχαστώ".

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής συγγραφέας, που κατοικεί στη Μελβούρνη, συνελήφθη τον Αύγουστο στην Ταϊλάνδη και πριν ένα μήνα καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για δυσφήμιση του πρίγκιπα-διαδόχου της χώρας, μέσα από το βιβλίο του "Verisimilitude" ("Αληθοφάνεια"").

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005 και είχε πουλήσει μόνο 7 αντίτυπα.

Την χαρά της απελευθέρωσής του επισκίασε η ασθένεια της μητέρας του, Δέσποινας.

"Έκλαιγα επί οκτώ ώρες", είπε ο Νικολαΐδης στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξή του, γιατί, όπως εξήγησε, λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του από τη Μπανγκόκ έμαθε ότι η μητέρα του υπέστη εγκεφαλικό.

"Λίγες ώρες νωρίτερα, ενημερώθηκα για την απονομή βασιλικής χάριτος. Μου ζητήθηκε να γονατίσω μπροστά στο πορτρέτο του βασιλιά. Κάτι σαν βασιλική ακρόαση και μετάνοια", είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη φυλακή δεν απελπίστηκε ποτέ. "Ναι, στέγνωσαν τα δάκρυά μου, αλλά ποτέ δεν στέγνωσα από ελπίδα και αγάπη", είπε και πρόσθεσε: "Τώρα αισθάνομαι εξαντλημένος και θέλω να πάω στο νοσοκομείο να δω την μητέρα μου, η οποία, όπως μου λένε, δεν μπορεί ούτε καν να μιλήσει".

Ο πατέρας του, Σωκράτης Νικολαΐδης, δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν να "αναστήθηκε".

"Όλους αυτούς τους μήνες ήμουν ζωντανός-νεκρός", είπε και πρόσθεσε: Ελπίζω η επιστροφή του Χάρη να συμβάλει και στην αποκατάσταση της υγείας της μητέρας του".

Ο αδελφός του Χάρη Νικολαΐδη, Φώτης, συμπλήρωσε ότι όλη η οικογένεια έζησε έναν εφιάλτη εδώ και έξι μήνες.

"Αισθανόμαστε μεγάλη ανακούφιση", είπε και πρόσθεσε ότι ο Χάρης θα πρέπει τώρα να κοιτάξει την υγεία του, γιατί οι συνθήκες κράτησής του "είχαν τις επιπτώσεις τους".

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Νέα ιπτάμενη απόδραση Παλαιοκώστα και Ριτζάι!!!

Hμερομηνία : 22-02-09


Απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό

Νέα θεαματική απόδραση με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού έγινε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής.

Από τις φυλακές απέδρασαν και πάλι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι, οι οποίοι είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006. Μάλιστα αυτές τις ημέρες δικάζονταν για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σήμερα το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και οι επιβάτες του πέταξαν μια ανεμόσκαλα, με την οποία ανέβηκαν οι δυο κρατούμενοι και εξαφανίστηκαν.

Οι φύλακες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυροβόλησαν χωρίς όμως να ματαιώσουν την απόδραση. Ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες ότι ένας αστυφύλακας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και κατόπιν οι κρατούμενοι εξαφανίστηκαν με αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, το ελικόπτερο βρέθηκε σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι.

www.kathimerini.gr

ΔΙΣΤΟΜΟ: "Δεν είχαμε ιδέα για τις ναζιστικές θηριωδίες στα μέρη αυτά, καθώς τόσο στα σχολεία όσο και στα ΜΜΕ δεν υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα"


H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

29/10/2008

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ καταβολή αποζημιώσεων μεμονωμένα σε συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου, επιμένει να λέει η γερμανική κυβέρνηση.

Στην άρνηση αυτή αναφέρθηκε η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Γκέσινε Λετς, που βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα μαζί με ομάδα των νέων Γερμανών αντιφασιστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή της στις οικονομικές διεκδικήσεις. Ωστόσο, η κ. Λετς υποστήριξε- έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη στη χώρα μας- ότι η γερμανική πλευρά δεν αποκλείει τη χορήγηση υλικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση όμως πως οι συγγενείς των θυμάτων θα αποσύρουν τα αιτήματα αποζημίωσης. Ο Γερμανός πρεσβευτής υπήρξε πάντως κατά την κ. Λετς κατηγορηματικός πως «μεμονωμένα άτομα δεν μπορούν να οδηγήσουν το γερμανικό κράτος στα δικαστήρια».
.
Η γερμανική αντιπροσωπεία, που βρέθηκε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Καισαριανή και την Νίκαια, έδωσε έμφαση στην ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τη δράση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
.
«Οι μαθητές των σχολείων επισκέπτονται σε σχολικές εκδρομές τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ' Ράιχ και μαθαίνουν γι' αυτά, όμως ποτέ δεν πληροφορήθηκαν για τα ολοκαυτώματα των ναζί στην Ελλάδα, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο» έλεγε η βουλευτής Γκέσινε Λετς σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, με καθισμένους δίπλα της τον Μανώλη Γλέζο και τον Ευάγγελο Μαχαίρα, πρόεδρο και γραμματέα αντιστοίχως του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

«Δεν είχαμε ιδέα για τις ναζιστικές θηριωδίες στα μέρη αυτά, καθώς τόσο στα σχολεία όσο και στα ΜΜΕ δεν υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα», σημείωσε επίσης και ο Όλιβερ Λέβε ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των 14 νέων Γερμανών αντιφασιστών που ήρθαν στην Ελλάδα. «Νιώθω ντροπή για τις δικαιολογίες της γερμανικής κυβέρνησης, είπε και ανέφερε: «Πρέπει να μεταδώσουμε αυτές τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε και στον γερμανικό λαό».

Υπέρ επανορθώσεων

Χθες, επέστρεψαν στην πατρίδα τους με την υπόσχεση να ενεργοποιήσουν την κοινή γνώμη, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, υπέρ της υπόθεσης των αποζημιώσεων, υπόθεση παγωμένη εξαιτίας των επίμονων αρνήσεων των γερμανικών κυβερνήσεων.Οπως υπενθύμισαν από την πλευρά τους οι κ. Γλέζος και Μαχαίρας, το ζήτημα των επανορθώσεων παραμένει άλυτο επειδή το γερμανικό κράτος προσχηματικά παγίως αρνείται την ύπαρξη ετεροδικίας, εάν μπορεί δηλαδή να δικαστεί ενώπιον των δικαστηρίων των χωρών όπου έγιναν τα εγκλήματα, όπως τα ελληνικά, ή πρέπει να δικαστεί μόνο στη Γερμανία. Και παρά την ύπαρξη σχετικών με την αναγνώριση ετεροδικίας αποφάσεων του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα, αλλά και αντίστοιχου στην Ιταλία, που αφορούσαν διεκδικήσεις για τις σφαγές των Καλαβρύτων και του Διστόμου, τίποτε δεν έχει κινηθεί.
.
Παρά το ότι ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έχει αναφερθεί στο θέμα και σε επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και σε δημόσιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να το συζητήσει, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει λυθεί εδώ και χρόνια.
.
Kathimerini.gr / Ελευθεροτυπία / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δομική ανεπάρκεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος (Του Kevin Featherstone)


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

22/2/2009

Η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, απογοητευμένη από την αποτυχία της πολιτικής της ηγεσίας να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας. Ο ήρωας του χθες φαίνεται να διαψεύδει τις προσδοκίες. Πολλοί Ελληνες –εθισμένοι στις «προσωπικότητες»– διαβλέπουν ως μοναδική λύση την αντικατάσταση του ηγέτη. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά...

Κυρίαρχη θέση στον καθημερινό πολιτικό λόγο στην Ελλάδα κατέχει η ασημαντολογία: πρόκειται για ένα είδος διασκέδασης, χωρίς ίχνος ουσίας. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ οι πάντες στηλιτεύουν τις αποτυχίες του τάδε ή του δείνα ηγέτη, κανείς, σχεδόν, δεν συζητεί για το τι σημαίνει χρηστή διακυβέρνηση. Αλλωστε, η επιτυχία ενός ηγέτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την προσωπικότητα και την στοχοπροσήλωσή του, αλλά και από τις δομές και τις λειτουργίες της εξουσίας.

Η δομή της εκτελεστικής εξουσίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα του αμερικανικού, του βρετανικού και του γαλλικού μοντέλου, με τη διαφορά ότι αποφεύγεται προσεκτικά η υιοθέτηση οποιουδήποτε πλεονεκτήματος και από τα τρία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε λιγότερο από έναν εκλεγμένο δικτάτορα. Μπορεί να απολύει και να προσλαμβάνει κατά βούληση, να επιλέγει όποιους θέλει, να θεσπίζει επιτροπές και διαδικασίες, να δημιουργεί και να καταργεί υπουργεία. Επιπλέον, ο ρόλος του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο (ΚΥΣΥΜ) και στην Κυβερνητική Επιτροπή (ΚΥΕΠ) εξαρτάται de facto από τις εκάστοτε διαθέσεις του.

Ουσιαστικά, όμως, η θέση του πρωθυπουργού αποδυναμώνεται από σημαντικές αντιφάσεις. Η συνταγματική του παντοδυναμία υπονομεύεται από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τις αδυναμίες των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών που έχει στη διάθεσή του. Το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιρλανδίας, μιας χώρας με παρόμοιο πολιτικό σύστημα, αλλά με πληθυσμό υποπολλαπλάσιο εκείνου της Ελλάδας, έχει τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων από όσους το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα ηγούνται ενός γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού, ο οποίος όμως βρίσκεται επί της ουσίας υπό τον πλήρη έλεγχο των υπουργών. Τα υπουργεία συνιστούν τα πιο άρτια προστατευμένα νησιά της ελληνικής επικράτειας. Η οριζόντια συνεργασία μεταξύ τους θεωρείται επικίνδυνη και οποιεσδήποτε κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ματαιώνονται. Θεσμικά, δεν υφίσταται κανένας μηχανισμός για την εποπτεία των υπουργείων, παρά τις όποιες προθέσεις των πρωθυπουργών. Στα δε υπουργεία, αν εξαιρέσει κανείς τα κορυφαία, η κατάσταση που επικρατεί είναι χαώδης. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία εφαρμογής των κυβερνητικών προγραμμάτων. Οι ίδιοι οι υπουργοί προσωπικά δεν έχουν τον έλεγχο του τι συμβαίνει στα υπουργεία τους και εμφανίζονται ελαστικοί απέναντι στη διαφθορά. Πολύ συχνά βρίσκει κανείς στα νομοσχέδια συγκεκαλυμμένες προσωπικές εκδουλεύσεις ή τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τον ίδιο λόγο.

Αναμφίβολα, πολλές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν να επιδείξουν αξιόλογες επιτυχίες, για τις οποίες μπορούν να είναι περήφανες. Ιδιάζουσες περιπτώσεις αποφασισμένων και εργασιομανών πρωθυπουργών, υπουργών και συμβούλων, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα συστημικά εμπόδια που βρήκαν στον δρόμο τους. Αποτελεσματικοί πρωθυπουργοί ήταν εκείνοι που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία τους και έθεταν υψηλές απαιτήσεις. Ενας εθνικός στόχος ή μια κεντρική πολιτική επιλογή έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας όταν γίνονται απόλυτη προτεραιότητα. Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μια ισχυρή προσωπικότητα σε ένα υπουργείο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το πρόβλημα της διακυβέρνησης στην Ελλάδα όμως είναι πιο βαθύ. Το σύστημα επαφίεται κυρίως στο φιλότιμο των προσώπων και πολύ λιγότερο στην αποτελεσματικότητα των θεσμών. Δεν υπάρχει μηχανισμός θεσμικής μνήμης για την ομαλή μετάβαση από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνει κανείς δύο αδύνατα σημεία:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός έχει περιορισμένη βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό. Σε μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στην προσωπική εμπιστοσύνη και αφοσίωση, οι πρωθυπουργοί προτιμούν συνήθως να περιστοιχίζονται από κλειστές ομάδες «ημετέρων». Η πρακτική αυτή αγνοεί τους βασικούς κανόνες της κατανομής αρμοδιοτήτων και του μάνατζμεντ για χάρη των προσωπικών σχέσεων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η δυνατότητα αξιολόγησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι σχεδόν μηδαμινή. Ως εκ τούτου, συνεχίζει να υπερισχύει η άποψη ότι η δουλειά της κυβέρνησης σταματά με την ψήφιση των νόμων. Ανύπαρκτη είναι και η δυνατότητα να διερευνηθούν οι στρατηγικές ανάγκες της χώρας με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτός αν συστηθεί σχετική ad hoc επιτροπή σε κάποιον τομέα. Ακόμη και όταν υπάρχουν τέτοιες επιτροπές, όμως, δεν υπάρχουν θεσμικά κανάλια για την αξιολόγηση των ευρημάτων τους.

Δεύτερον, ο μηχανισμός διυπουργικής συνεργασίας παραμένει υπανάπτυκτος. Επιτροπές και υποεπιτροπές υφίστανται μόνο στα χαρτιά. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990, δεν κρατούνταν πρακτικά από τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων και των διυπουργικών επιτροπών, ενώ ακόμη και σήμερα τα πρακτικά δεν μοιράζονται στους υπουργούς και τα επιτελεία τους. Εν ολίγοις, οι απαραίτητες πληροφορίες δεν ρέουν, ως όφειλαν, με κάποιο συντεταγμένο τρόπο. Οι ολιγομελείς ομάδες που πλαισιώνουν τους πρωθυπουργούς προσπαθούν να τους κρατούν ενήμερους για τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και είναι αλήθεια ότι ένας δυναμικός ηγέτης μπορεί να ασκήσει έλεγχο στη κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, η εποπτεία αυτή παραμένει υποτυπώδης, γεγονός που μειώνει την ικανότητα να ελέγχεται η υλοποίηση γενικότερων στόχων, η συνέπεια των πρωτοβουλιών και η πρόοδος της εφαρμογής τους.

Εν κατακλείδι, οι Ελληνες πρωθυπουργοί είναι δικτάτορες με δεμένα χέρια. Τα μέσα που διαθέτουν είναι περιορισμένα. Το μόνο που μας μένει είναι η προσωπικότητα, άλλοτε δυναμική και άλλοτε όχι. Ακόμη και όσοι θα ήταν εν δυνάμει άριστοι πρωθυπουργοί, υπονομεύονται από το κακοσχεδιασμένο σύστημα. Οπότε, η συζήτηση περί ηγεσίας και ηγετικών ικανοτήτων είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφανειακή, από τη στιγμή που δεν ακουμπά το μείζον ζήτημα των μηχανισμών άσκησης εξουσίας. Η απογοήτευση λοιπόν για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων οφείλεται στην ανεπάρκεια των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους.

* Ο κ. Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο Ιδρυμα Μελετών της Σύγχρονης Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE.

ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΟΥΤΙΕΝ

7UP - ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός στρατός «επανορθώνει» για δηλώσεις στρατηγού κατά Ερντογάν - in.gr

20/2/2009

Associated Press
Ο Ερντογάν τη στιγμή της αποχώρησης από το Φόρουμ του Νταβός μετά τη διαμάχη με τον Σιμόν Πέρες

Αγκυρα

Την επίμαχη δήλωση Ισραηλινού στρατηγού που κάλεσε τον Ερντογάν να... «κοιταχτεί πρώτα στον καθρέφτη» (εννοώνοντας την κατοχή της βόρειας Κύπρου, το Κουρδικό και τη γενοκτονία των Αρμενίων) πριν επικρίνει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα επιχειρεί να «μαζέψει» ο ισραηλινός στρατός με επιστολή «συγγνώμης» στην Αγκυρα.

Η ηγεσία του ισραηλινού στρατού εξέφρασε «λύπη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ Αβί Μιζραχί, στις οποίες προέβη στον απόηχο του «θερμού επεισοδίου» μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Σιμόν Πέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας ο Αβί Μιζραχί είπε ότι ο Ερντογάν «θα έπρεπε να έχει κοιτάξει στον καθρέφτη» πριν επιτεθεί στον Σιμόν Πέρες, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κατακρίνει την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών όταν τα στρατευμάτα της βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για την καταστολή της κουρδικής μειονότητας και τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξοργίζοντας την τουρκική διπλωματία και το στρατό που προειδοποίησε ότι θα πληγούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις, ενώ το περιστατικό απείλησε να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών, οι οποίες κλυδωνίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπασμπούγ και στη συνέχεια απέστειλε και επιστολή, στην οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του στρατηγού Μιζραχί δεν εκφράζουν την επίσημη άποψη του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισε στον Ιλκέρ Μπασμπούγ τη σημασία που προσδίδει το Ισραήλ στις σχέσεις του με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δημοσιογράφους απειλεί με νέα προκήρυξη η «Σέχτα Επαναστατών» - in.gr

20/2/2009


ΑΠΕ
Ανδρες της Αστυνομίας ερευνούν την περιοχή έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου σημειώθηκε η επίθεση

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 21/02/09 18:20

Δημοσιογράφους στοχοποιεί η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά του τηλεοπτικού σταθμού Alter. «Ο καιρός που είσασταν στο απυρόβλητο τελείωσε», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η οργάνωση προαναγγέλει νέα χτυπήματα.

Δημοσιογράφους στοχοποιεί η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά του τηλεοπτικού σταθμού Alter, που δημοσιεύεται στα Νέα του Σαββατοκύριακου.

Στο κείμενό τους κλιμακώνουν τις απειλές σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη (στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού), ενώ προαναγγέλουν μπαράζ νέων χτυπημάτων.

Στοχοποιούν πλέον κάθε δημοσιογράφο. « Ο καιρός που είσασταν στο απυρόβλητο τελείωσε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ας μάθουν οι γυμνοσάλιαγκες της μηντιακής δημοσιογραφίας ότι εκτός από τα σάλια που αφήνουν πίσω τους για να κολακεύουν τους καθεστωτικούς προϊσταμένους τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους σύντομα θα αφήσουν κι αίμα», γράφει η «Σέχτα Επαναστατών».

Η προκήρυξη είχε αφεθεί στην οδό Νιόβης 4, στα Κάτω Πατήσια σε CD. Υπενθυμίζεται ότι εκεί βρισκόταν το σπίτι της Αμαλίας Γκινάκη, της κοπέλας που στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 είχε τραυματιστεί θανάσιμα κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στο διαμέρισμά της όπου είχε κρατηθεί από τον κακοποιό Σορίν Ματέι.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Κάθε χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας εναντίων δημοσιογράφων ή μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ευθεία επίθεση στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας μας και απολύτως καταδικαστέα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

»Σε μία σύγχρονη ανοικτή κοινωνία, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η ακηδεμόνευτη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελούν την εγγύηση πολυφωνίας και δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ο Μ.Μαΐλης του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση. «Για ποιον δουλεύουν και ποιους ωφελεί η δράση των προβοκατόρικων ομάδων, εκτός άλλων, αποδεικνύεται και από την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα» τόνισε.

Από πλευράς ΣΥΝ ο Π.Σκουρλέτης δήλωσε: «Δεν υπάρχει διάλογος με τις σφαίρες και τα κουμπούρια, με αυτούς που κατατρομοκρατούν την κοινωνία σε μια στιγμή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που απαιτούνται μαζικοί αγώνες και κινητοποιήσεις.»

Ο Κ.Βελόπουλος του ΛΑΟΣ σημείωσε: «Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ορθώσουμε ανάχωμα στην στοχοποίηση προσώπων και θεσμών, από αυτούς που στο όνομα της ελευθερίας σκοτώνουν και την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Το χρονικό της επίθεσης

Την περασμένη Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, άγνωστοι άνοιξαν πυρ στο χώρο στάθμευσης του τηλεοπτικού σταθμού Alter -στο Περιστέρι- λίγο μετά τις 7 το βράδυ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τέσσερις άγνωστοι που φορούσαν κράνη προσέγγισαν το κανάλι από την πίσω πλευρά στην οδό Λεονάρδου στο Περιστέρι την ώρα που έβγαινε έξω ένας τεχνικός του σταθμού.

Οι δράστες τον διέταξαν να απομακρυνθεί και πέταξαν προς το χώρο που ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα υπαλλήλων του καναλιού έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό ο οποίος δεν εξερράγη.

Ταυτόχρονα «γάζωσαν» τα οχήματα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Η ίδια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στο επεισόδιο εκείνο οι δράστες επιτέθηκαν στις 04:15 τα ξημερώματα στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού στη διασταύρωση των οδών Φιλικής Εταιρείας και Θερμοπυλών.

Αγνωστοι είχαν πυροβολήσει τότε από απόσταση 15 μέτρων και πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός. Η χειροβομβίδα την οποία πέταξαν οι δράστες δεν εξερράγη.

Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ!



ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΤΗΣ ΜΠΑΝΓΚΟΚ, ΕΚΤΙΟΝΤΑΣ ΤΡΙΕΤΗ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗς ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ,(ΩΡΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ),ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΧΑΡΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ.

Ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΙΟΛΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ.

TΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΠΑΡ'ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ:

"ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ,ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. ΈΚΛΑΙΓΑ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΩΡΕΣ. ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΠΑΘΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ. ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΩ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ' ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ".

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ (VA PENSIERO) - NABUCCO - G. VERDI

METROPOLITAN OPERA HOUSE, JAMES LEVINE CONDUCTING. 2001.

49 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ... 20/2/1960 - Eπιλογή: Mιχάλης N. Kατσίγερας - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20/2/2009

ΜΙΛΤΩΝ ΙΑΤΡΙΔΗΣ: Τραυματισθείς θανασίμως εις αυτοκινητικόν δυστύχημα, απέθανε και εκηδεύθη χθες από τον ναόν τού Α΄ Νεκροταφείου, ο ναυτικός ήρως τής συγχρόνου Ελλάδος, πλοίαρχος ε.α. Μίλτων Ιατρίδης. Κυβερνήτης κατά την έναρξιν τού ελληνοϊταλικού πολέμου, τού υπερηλίκου τότε υποβρυχίου “Παπανικολής”, συντρίβει πρώτος αυτός τον μύθον τής ιταλικής ναυτικής κυριαρχίας εις την Αδριατικήν, ανοίγων τον δρόμον τής ναυτικής πολεμικής δόξης τής Ελλάδος. Έξω τής εισόδου τού Αυλώνος, αι τορπίλλαι τού Ιατρίδη βυθίζουν τα πρώτα ιταλικά εφοδιοπομπά τού στρατού τών εισβολέων.

Προαχθείς εις αντιπλοίαρχον επ’ ανδραγαθία και παρασημοφορηθείς με το Αριστείον Ανδρείας, συνεχίζει τον πόλεμον εις την Ελλάδα και εν συνεχεία εις την Μέσην Ανατολήν. Αυτός και το υποβρύχιόν του γίνονται σύμβολα τής απιθάνου και μεγαλουργού ναυτικής ελληνικής τόλμης, πηγή ελπίδος και καρτερίας εις την κατεχομένην Ελλάδα.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Ρώμη, 19. – Η Ρωσία θα εδέχετο να αποσύρη τα στρατεύματά της εκ τής Ουγγαρίας, αν η Ιταλία διέλυε τάς επί τού εδάφους της αμερικανικάς βάσεις. Η πρότασις αύτη, υπό τύπον αληθούς διλήμματος, διετυπώθη προς τον Ιταλόν πρόεδρον κ. Γκρόνκι εκ μέρους τού κ. Κρούστσεφ κατά τήν διάρκειαν τής προσφάτου επισκέψεως τού Ιταλού προέδρου εις Μόσχαν. Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία, η οποία δεικνύει τον ωμόν ρεαλιστικόν τρόπον, με τον οποίον το Κρεμλίνον αντιμετωπίζει από τής ιδικής του σκοπιάς τα φλέγοντα διεθνή προβλήματα, εδόθη σήμερον εις την δημοσιότητα υπό τής ανεξαρτήτου εφημερίδος “Μεσσατζέρο”.

ΧΩΡΙΣ ΤΡΥΠΑ ΟΖΟΝΤΟΣ: Η θερμοκρασία εσημείωσε χθες αλματώδη άνοδον, ιδίως εις την νότιον Ελλάδα. Εις το Ηράκλειον Κρήτης έφθασε τούς 29 βαθμούς και εις την Νάξον 25. Ακόμη και εις την Λάρισαν έφθασε τούς 23 βαθμούς και εις το Αγρίνιον και τάς Αθήνας του 22. Η Αλεξανδρούπολις και αι Σέρραι, δύο από τάς ψυχροτέρας περιοχάς τής χώρας, είχον χθες ανωτάτην θερμοκρασίαν 19 βαθμών.

Σημειωτέον ότι πέρυσιν η ανωτάτη θερμοκρασία κατά την χθεσινήν ημέραν εις τάς Αθήνας ήτο μόνον 9 βαθμοί.

"ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ" ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ! - ΤΑ ΝΕΑ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συνενόχους στις διεκδικήσεις της για διχοτόμηση Αιγαίου και αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αναζητά η Άγκυρα μέσω μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που σχεδιάζει για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, στην οποία έχουν δηλώσει κατ΄ αρχήν να συμμετάσχουν τέσσερις ΝΑΤΟϊκές χώρες- ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Το σενάριο της προκλητικής άσκησης, που φέρει την κωδική (και συμβολική;) ονομασία «Ηγεμών» («Εgemen»), υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να «νομιμοποιηθούν» οι αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας, καθώς περιέχει σε ένα καλοδουλεμένο «πακέτο» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες- φωτιά:

●●● Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο σαν αποστρατικοποιημένα. Σημειώνεται δε ότι επειδή είναι... αποστρατικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά!

●●● Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.

Χωρίς σχέδια πτήσης
Πέραν των προκλητικών αυτών στοιχείων του σεναρίου, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να προβλέπει υποβολή σχεδίων πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ επιπροσθέτως αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Η άσκηση διαρκεί από τις 13 έως τις 29 Μαρτίου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Καθώς ορισμένες περιοχές της άσκησης περιλαμβάνουν τμήματα και του FΙR Αθηνών και του FΙR Κωνσταντινούπολης, απαιτείται συντονισμός των υπηρεσιών, που όμως δεν μπορεί να γίνει με δεδομένες τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία άρχισε τον σχεδιασμό της άσκησης πριν από 3- 4 μήνες στέλνοντας προσκλήσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας. Οι περισσότερες δεν ανταποκρίθηκαν κι άλλες αρνήθηκαν (π.χ. Γαλλία)- αρχικά συμμετοχή έχουν δηλώσει οι προαναφερθείσες τέσσερις. Διπλωματικές κινήσεις
Το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι το θέμα είναι μείζον και πως η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει κυρίως πολιτικά και με κεντρικές κινήσεις. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει διμερείς επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου οι συμμαχικές χώρες να κατανοήσουν τις παγίδες που έχει θέσει η Άγκυρα, ούτως ώστε να προωθήσει τις δικές της, αυθαίρετες και παράνομες θέσεις. Παράλληλα έχει ενημερωθεί πλήρως για τη σημασία της άσκησης το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε χθες το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία. Έμπειροι αναλυτές θεωρούν αυτονόητο πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων θα θέσει το θέμα και στις επικείμενες επαφές της στις ΗΠΑ με την κ. Χίλαρι Κλίντον και ότι θα επισημανθεί εγκαίρως στο υψηλότερο επίπεδο του ΝΑΤΟ η επιχείρηση εμπλοκής του από την Άγκυρα.


ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η Τουρκία σχεδίασε την άσκηση πριν από μήνες στέλνοντας προσκλήσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας

Το... ξανασκέφτονται

ΣΥΜΦΩΝΑ με στρατιωτικές πηγές, οι επόμενες ημέρες κρίνονται καθοριστικές προκειμένου οι σύμμαχοι να καταλάβουν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής που δημιουργεί η Άγκυρα με τη στάση της και τελικά να απόσχουν είτε απ΄ όλη την άσκηση είτε από τα μέρη που θίγουν ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα και αντίκεινται στις διεθνείς συνθήκες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Η Βρετανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα τμήματα του σεναρίου. Βαρύνουσα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν κατ΄ αρχήν έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα στείλει μόνο προσωπικό.