Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009
Αμερικανικός «κόλαφος» στην Τουρκία για παραβίαση της ελευθεροτυπίας - TO BHMA
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 [ 15:23 ]
Για περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης επικρίνεται η Τουρκία στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Οι δημοσιογράφοι φοβούνται αντίποινα, αναφέρουν οι ΗΠΑ ακριβώς τη στιγμή που κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και του εκδοτικού ομίλου Dogan...
Την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Dogan Yayin για φορολογικές παραβάσεις έπειτα από τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Τύπου έγινε για να σταματήσει η επικριτική για την κυβέρνηση αρθρογραφία.
Ο Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα την εκδοτική εταιρεία, η οποία κατέχει την εφημερίδα Hurriyet, ένα πρακτορείο ειδήσεων και ραδιοφωνικά δίκτυα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αγοράζουν τις εφημερίδες του ομίλου, οι οποίες είχαν πρόσφατα δημοσιεύσει αρθρογραφία για κυβερνητικά σκάνδαλα διαφθοράς.
«Πολλές επιχειρήσεις ανά τη χώρα που έχουν στην κατοχή τους μέσα ενημέρωσης ανησυχούν για την απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών, εάν οι δημοσιογράφοι τους γράψουν άρθρα επικριτικά προς την κυβέρνηση» αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός Ερντογάν, έκαναν δηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους επικρίνοντας με δριμύτητα επιχειρηματίες του χώρου των μέσων ενημέρωσης, ειδικότερα έπειτα από την δημοσίευση άρθρων για σκάνδαλα διαφθοράς που βαρύνουν οργανώσεις στη Γερμανία, οι οποίες έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα» λέει η έκθεση.
Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Dogan Yayin κάλυψαν δημοσιογραφικά δίκη στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο εναντίον ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση ποσών από δωρεές και την αποστολή τους σε φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό φορέα στην Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει τις κατηγορίες για δωροληψία, ενώ το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβολή προστίμου εναντίον της Dogan Yayin είναι αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου ρουτίνας, χωρίς πολιτικά κίνητρα.
Στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία επεξέτεινε την ελευθερία του λόγου, άμβλυνε τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τροποποίησε το περιβόητο άρθρο του ποινικού κώδικα «περί προσβολής του τουρκισμού».
Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και ο όρος «τουρκισμός» αντικαταστάθηκε από τον όρο «τουρκικό έθνος», παραμένουν οι περιορισμοί, κυρίως ως προς το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και την κουρδική μειονότητα.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για την επιβολή περιορισμών στο Internet.
Εκατοντάδες δικτυακοί τόποι, ανάμεσά τους και το YouTube, δεν είναι προσβάσιμες στην Τουρκία. Οι περισσότερες σχετικές δικαστικές αποφάσεις ελήφθησαν με το επιχείρημα ότι οι ιστοσελίδες ενθάρρυναν την αυτοκτονία, την παιδική πορνογραφία ή διευκόλυναν την πρόσβαση των χρηστών στα ναρκωτικά, προωθούσαν την πορνεία ή εξύβριζαν τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Ετικέτες
ανθρώπινα δικαιώματα,
Τουρκία,
human rights,
State Department,
Turkey
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Θα έλεγα, οι Αμερικάνοι ουδόλως κόπτονται για ελευθερίες, μάλλον κάποια πίεση εξασκούν σε βάρος της Τουρκίας και γι' αυτό έβγαλαν τη συγκεκριμένη έκθεση. Όχι ότι δεν υπάρχει λόγος καταγγελιών, αλλά δεν είναι οι αμερικάνικες υπηρεσίες ο καταλληλότερος για κάτι τέτοιο φορέας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου!