Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ VASKO GLIGOROV Ή VASILIJE GLIGORIEVIC (της Χριστιάννας Λούπα)


της Χριστιάννας Λούπα

Η τακτική των ψυχιατρείων είναι παλιά και δοκιμασμένη. Ο πιο σίγουρος τρόπος να κλείσεις το στόμα κάποιου είναι να τον βγάλεις τρελό και να τον κλείσεις σε ένα ίδρυμα απ’ όπου μάλλον δεν πρόκειται να ξαναβγεί, τουλάχιστον σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Στη Σοβιετική Ένωση υπολογίζεται ότι κλείστηκε στα ψυχιατρεία ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός αντιφρονούντων, είχαμε πιστέψει όμως ότι οι εποχές αυτές είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα Σκόπια ωστόσο του κυρίου Γκρούεφσκι, θέτουν πολλά ερωτηματικά για το αν όντως η πρακτική αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Ο λόγος για τον Σκοπιανό Βασίλιε Γκλιγκορίεβιτς ή Βάσκο Γκλιγκόροφ, που υπήρξε πολέμιος του ψευδομακεδονισμού, πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια ωραία πρωία από το σπίτι του. Ο Βασίλιε είναι ιστορικός ερευνητής και ακτιβιστής υπέρ των ελληνικών θέσεων, έχει ιδρύσει μάλιστα με άλλους συμπολίτες του το «Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο» και είχε τακτικότατη επικοινωνία με ελληνικές ιστοσελίδες και bloggers. Επανειλημμένα άλλωστε καυτηρίαζε με άρθρα του την πολιτική της χώρας του ως προς το θέμα του ονόματος, ενώ δεν έπαψε να στηλιτεύει το καθεστώς Γκρούεφσκι ως ολοκληρωτικό, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως το μόνο μη δημοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης.

Το τελευταίο μήνυμα που πρόλαβε να γράψει ο Σκοπιανός ιστορικός στο Macedonia on the web στις 28 του περασμένου μήνα ήταν: «Με συλλαμβάνουν. Η αστυνομία είναι στο διαμέρισμά μου. Βοήθεια!».

Στο Greece Salonica εξ άλλου είχε ανακοινώσει λίγο πρωτύτερα, ότι ξεκινά δικαστικό αγώνα «για να αναγνωριστεί η σημαία ως εθνικό σύμβολο των Ελλήνων που ζουν καταπιεσμένοι στην ΠΓΔΜ. Ο Βασίλιε προφανώς είχε εντοπίσει ένα παραθυράκι του νόμου στη Συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία είχε λήξει η σύρραξη Αλβανών – Σλάβων το 2001 και με την οποία η Αλβανική μειονότητα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ως εθνικό της σύμβολο την Αλβανική σημαία και όχι την επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ».( http://greece-salonika.blogspot.com/), κάτι το οποίο βέβαια δεν θα μπορούσε να αντέξει το κράτος των Σκοπίων.

Επί αρκετές μέρες μετά την εξαφάνισή του, η Σκοπιανή κυβέρνηση αρνείτο να δώσει πληροφορίες για τον Βασίλιε, ισχυριζόμενη ότι είναι ανύπαρκτο πρόσωπο, ενώ κατόπιν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι βρίσκεται έγκλειστος στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ούτε η Ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποιο από τα μεγάλα κόμματα και τα μεγαλοκάναλα ασχολήθηκε με την υπόθεση. Αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε ένα μικρό και αθόρυβο κόμμα, η Δημοκρατική Αναγέννηση, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση από τη στιγμή που ξεκίνησε και συγκρότησε επιτροπή τριάντα απλών Ελλήνων πολιτών για επιτόπια επίσκεψη στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γκλιγκόροφ.

Πράγματι, στις 18 τρέχοντος η αντιπροσωπεία έφτασε στα Σκόπια, δεν της επετράπη όμως η είσοδος στο ψυχιατρείο, η διευθύντρια μάλιστα αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου ασθενούς στο ίδρυμα, μολονότι την προηγούμενη μέρα προπομπός της αντιπροσωπείας είχε επισκεφθεί τον Βασίλιε, του έγιναν όμως συστάσεις να μην μιλήσει σε κανέναν για την επίσκεψη.

Τελικά, η Δ.Α. υπέβαλε αίτηση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μέσω του Ελληνικού ΥΠΕΞ, να επιτρέψει να εξεταστεί ο Βασίλιε από γιατρούς της ανεξάρτητης Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και η απάντηση αναμένεται, ενώ το ίδιο Κόμμα ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία να εκδώσει τα γραπτά του Σκοπιανού φιλέλληνα σε βιβλίο.

Όψιμο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν πάντως και οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Παπαστάμκος και Σχοινάς, υποβάλλοντας αίτηση στον κ. Όλι Ρεν, ζητώντας τη συνδρομή της Κομισιόν, προκειμένου να επισκεφθούν στα Σκόπια τον Βασίλιε μαζί με εγνωσμένου κύρους ψυχίατρο και εκπρόσωπο της Κομισιόν και να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας του.

Αναμένοντας τα πορίσματα των ειδικών γιατρών, δεν θα κάνουμε άλλα σχόλια για το συμβάν, αυτό πάντως που θα περιμέναμε νομίζω, είναι μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από πλευράς ελληνικού κράτους και μάλιστα για ένα τόσο λεπτό ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ατελείωτη διελκυστίνδα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου