Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Νέα προστατευμένη περιοχή - Nature.ert.gr (ΕΡΤonline)


Γράφει ο/η Δημήτρης Αλεξόπουλος
26.03.09

Μια νέα προστατευμένη περιοχή δημιουργήθηκε στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για την "Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου Καρπάθου (Π.Ο.ΟΛΥ.Κ)". στην έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από τους ερευνητές της MOm ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus.

Η Βόρεια Κάρπαθος και οι γύρω βραχονησίδες φιλοξενούν σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και αμφιβίων, ενώ η πολιτιστική της κληρονομιά, είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόταση για την ίδρυση Προστατευόμενης Περιοχής έγινε το 2000 από τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, η οποία εκπόνησε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που περιελάμβανε προτάσεις/ρυθμίσεις για την προστασία και διατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής.

Η πρόταση για την προστασία της περιοχής βρήκε σημαντική υποστήριξη από τους φορείς και τους κατοίκους της Βόρειας Καρπάθου.

Η Mom με ανακοίνωσή της χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, για την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης και παροτρύνει και τους υπόλοιπους συναρμόδιους υπουργούς να την συνυπογράψουν, ώστε να εκδοθεί άμεσα και να αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης για την αποτελεσματική προστασία της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΜΟm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου